Festival-test în Olanda. 1.500 de participanți, test Covid la intrare, masca obligatorie

Festival-test în Olanda. 1.500 de participanți, test Covid la intrare, masca obligatorie

După Spania și Germania, Olanda efectuează un experiment prin care își propune să analizeze posibilitatea de a organiza concerte în viitorul apropiat, cât timp coronavirusul este încă în circulație. Un festival a fost autorizat în Biddinghuizen, la un an de la ultima ediție, în parcul Walibi Holland. 1500 de spectatori au avut acces și au putut dansa, cu condiția să prezinte un test negativ.

Chiar dacă erau testați în prealabil, participanții puteau să facă un alt test rapid, la intrarea în locație. Au fost apoi împărțiți în trei grupuri distincte și echipați cu un dispozitiv de monitorizare. Participanții au fost nevoiți să descarce o aplicație și să scaneze un cod QR la intrarea la festival, pentru a dovedi că testul lor a fost negativ. „Dacă este singurul mod de a ajunge la un festival, așa să fie”, spune un spectator.

Potrivit microbiologului olandez Andreas Voss, astfel de experimente sunt cruciale pentru a putea organiza din nou evenimente de acest tip. La Barcelona, ​​concertul-test care a reunit peste 1000 de persoane, în decembrie anul trecut, a arătat rezultate foarte concludente: niciun participant nu a fost testat pozitiv după evenimentul experimental.

Purtarea unei măști putin respectată

Andreas Voss este optimist în ceea ce privește redeschiderea sălilor de concerte, cinematografelor și a spațiilor culturale, dar este rezervat în privința festivalurilor, care au un factor mai mare de risc deoarece reunesc mai mulți oameni. Pe de altă parte, a fi în aer liber scade riscul, spune el. „Desigur, toate acestea nu au nimic de-a face cu o situație normală, chiar dacă toată lumea este negativă la intrare”, menționează Andreas Voss pentru BBC. „Sunt, oarecum, în postura de cobai. Dar fiecare participant știe că există un risc minor”.

În plus față de testul negativ, participanților li s-a cerut să poarte masca pe durata show-ului, chiar și în timp ce dansau. O cerință care nu a fost cu adevărat respectată, însă, notează BBC.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook