Ce definește abrevierea LGBTQIA+ și ce presupune „limbajul incluziv” pe care îl promovează minoritățile sexuale

Ce definește abrevierea LGBTQIA+ și ce presupune „limbajul incluziv” pe care îl promovează minoritățile sexuale

Abrevierea LGBTQIA+ are rolul de a indica apartenența la un anumit grup, în funcție de gen sau orientare sexuală. Pe cine desemnează, de fapt?

L pentru lesbiene

Se referă la femeile homosexuale. Mulți oameni resping termenul „homosexual”, deoarece este limitat doar la orientarea sexuală și omite aspectul de parteneriat al unei relații.

G pentru gay

Gay înseamnă „fericit” în engleză și se referă, în general, la bărbații homosexuali. În funcție de context, sunt incluse și lesbienele.

B pentru bisexuali

Se referă la o persoană care se simte atrasă de ambele sexe. Unii consideră că termenul întărește dogma conform căreia există doar două sexe și că nu include alte identități de gen. Cuvântul pansexual este, de asemenea, utilizat pentru a se referi la cei care pot avea sentimente pentru toată lumea, indiferent dacă sunt, de exemplu, transgender sau non-binar.

T pentru trans*

Asteriscul indică faptul că „trans” este doar o parte a cuvântului. Transgender se referă la toți cei care nu se pot identifica cu sexul atribuit la naștere. Un transsexual a fost înregistrat ca femeie, dar se consideră bărbat – și invers. Rareori are legătură cu homosexualitatea. O femeie care se simte bărbat nu intră într-o relație cu o femeie ca lesbiană, ci ca bărbat.

Transsexualii au și sentimentul de apartenență la sexul opus. Pentru ei, este important să își ajusteze sexul biologic cu ajutorul tratamentelor hormonale și chirurgicale.

În ceea ce privește travesti, aceștia sunt oameni care poartă haine de sex opus – uneori doar temporar. Poate că un termen mai modern este cross-dressing. Costumele nu sunt neapărat homosexuale sau transgender. Dragqueens sunt bărbați care poartă haine feminine. Se îmbracă și se machiază ca femei, adesea ca parte a unui spectacol. Când o femeie se îmbracă ca un bărbat și imită stereotipurile masculine, este un dragking. Dragqueens și dragking nu sunt neapărat transsexuali sau gay.

Cei care se pot identifica cu sexul atribuit la naștere sunt numiți cisgender.

Q pentru queer

În engleză, înseamnă „ciudat”. Se referă la toate orientările și identitățile sexuale care se abat de la normă.

Dar Q se poate referi și la persoanele care nu sunt (încă) sigure cu privire la orientarea lor sexuală sau la gen.

Heterosexualii pot fi, de asemenea, « queer », de exemplu, dacă iubesc mai mult de un partener (poliamor) și, astfel, deviază de la normă.

Cei care se referă la ei înșiși ca genderqueer nu se văd sau nu se consideră exclusiv femei sau bărbați – și se pot identifica uneori ca femeie, alteori ca bărbat, în funcție de circumstanțe (genderfluid).

I pentru intersex

Termenul descrie o persoană intersexuală, născută cu caracteristici sexuale atât feminine, cât și masculine, astfel încât nu poate fi clasificată spontan ca femeie sau bărbat. Cuvântul hermafrodit este, în general, folosit într-un mod disprețuitor și nu mai este relevant.

A pentru asexual

Se referă la persoanele care simt puțin sau deloc atracție sexuală. Nu trebuie confundate cu persoanele a-romantice care nu experimentează atracția romantică. Termenul demisexual se referă la persoanele care, de obicei, nu experimentează atracție sexuală – dacă nu au dezvoltat o legătură emoțională puternică, nu neapărat romantică, cu cineva.

+ pentru toți ceilalți

Semnul plus include orice element din spectrul sexualității și genului care nu poate fi (încă) tradus în litere și cuvinte.

Sursa: Illustre

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook