Facebook elimină un videoclip în care președintele brazilian face legătura între vaccinurile anti-Covid și SIDA

Facebook elimină un videoclip în care președintele brazilian face legătura între vaccinurile anti-Covid și SIDA

Facebook a eliminat de pe platformă un videoclip în care președintele brazilian Jair Bolsonaro a citat informații false care leagă vaccinarea împotriva Covid-19 de SIDA. În ultimul său video live de pe Facebook, Bolsonaro a citat informații conform cărora rapoartele oficiale ale guvernului britanic arată că persoanele care au primit cele două doze de vaccin anti-Covid ar putea „dezvolta sindromul imunodeficienței dobândite (SIDA)”.

„Vă recomand să citiți acest articol. Nu am de gând să-l citesc aici pentru că risc să am probleme cu live-ul (pe Facebook)”, a spus el, anticipând eventuala cenzurare a conținutului. În martie, Facebook a eliminat un videoclip în care Jair Bolsonaro era prezent la un miting organizat în timpul celui de-al doilea val de contaminări din Brazilia, când media deceselor era de 2.500 pe zi. Însă acum este prima dată când una dintre postarile sale în direct este afectată de o astfel de măsură.

„Iresponsabil”

Informațiile din articolul în cauză, care face legătura între vaccinuri și SIDA, au fost dezmintite de guvernul britanic pentru AFP fact-check, serviciul de verificare al AFP. Societatea Braziliană de Boli Infecțioase a emis sâmbătă o declarație în care a dat asigurări că nu există „o legătură cunoscută între vaccinurile anti-Covid și sindromul imunodeficienței dobândite”.

Videoclipul președintelui brazilian nu a mai fost disponibil începând cu duminică pe Facebook sau pe Instagram, rețea care aparține aceluiași grup. „Politica noastră nu permite publicarea afirmațiilor conform cărora vaccinurile anti-Covid provoacă decese sau probleme grave de sănătate”, a declarat un purtător de cuvânt al Facebook.

Președintele de extremă dreapta a făcut multe declarații controversate cu privire la vaccinuri, ajungând până acolo încât să afirme anul trecut că cei de la Pfizer ar putea „transforma oamenii în crocodili”. Șeful statului a spus în trecut că va fi „ultimul brazilian” care va fi imunizat, apoi a anunțat că a renunță complet la ideea de vaccinare.

O comisie de anchetă a Senatului a cerut săptămâna trecută acuzarea lui Jair Bolsonaro pentru politica sa considerată „iresponsabilă” în timpul crizei de sănătate, incriminându-l în special pentru întârzierile în achiziționarea de vaccinuri și răspândirea de informații false legate de pandemie.

Sursa: Le Figaro

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook