Epidemiologul șef din Suedia nu crede în eficiența măștii. „Dă un fals sentiment de siguranță”

Epidemiologul șef din Suedia nu crede în eficiența măștii. „Dă un fals sentiment de siguranță”

În Suedia, purtarea obligatorie a măștii este subiectul unor mari dezbateri. Spre deosebire de strategia aplicată în țările vecine, epidemiologul responsabil pentru gestionarea crizei coronavirusului, Anders Tegnell, nu vede necesitatea acestora.

În lupta împotriva Covid-19, Suedia este o excepție. La începutul epidemiei, țara scandinavă a adoptat o strategie aproape unică în Europa: mai puține restricții, fără izolare, în speranța dezvoltării „imunității colective”. În spatele acestei decizii se află Anders Tegnell, medic și epidemiolog responsabil pentru gestionarea coronavirusului din Suedia.

Câteva luni mai târziu, această strategie neobișnuită se dovedește a fi un eșec amar. Cazurile de coronavirus cresc rapid, inclusiv în azilele de bătrâni. În perioada 14 – 21 mai, țara a avut cea mai mare rată de deces, înaintea Marii Britanii și a Statelor Unite.

„Un fals sentiment de siguranță”

În fața unei situații epidemiologice în deteriorare, Anders Tegnell rămâne totuși convins că masca dă un „fals sentiment de siguranță”. Și „așteaptă dovada” efectului măștii asupra răspândirii virusului, deși acest lucru a fost deja arătat de studii. El se află în contradicție cu vecinii finlandezi și danezi, care acum recomandă această măsură de prevenție. Chiar și Norvegia, una dintre țările care era inițial împotrivă, a recomandat-o recent.

„Până în prezent, masca nu joacă niciun rol în Suedia, cu excepția, desigur, a spitalelor și azilelor de bătrâni. Credem că distanțarea socială, faptul că oamenii nu fac adunări, că rămân acasă când sunt bolnavi, sunt măsuri mult mai eficiente „, spune Tegnell.

Pe harta pandemică realizată de Universitatea Johns Hopkins, Suedia iese în evidență în comparație cu vecinii săi scandinavi, relativ feriți de boală. Cifrele nu înșeală: ​​Suedia are până în prezent mai mult de 85.200 de cazuri depistate, cu mult în fața Danemarcei (16.200), Norvegiei (10.100) sau Finlandei (7.700). Aceste țări au jumătate din populația Suediei, dar această disparitate demografică nu este suficientă pentru a explica diferențele.

O urmă de regret

Anders Tegnell încă evită impunerea măștii, dar pare totuși să regrete strategia adoptată de țara sa la începutul pandemiei. În iunie, el a recunoscut că abordarea moderată a Suediei ar putea fi îmbunătățită.

„Dacă ar fi să întâlnim aceeași boală, cu tot ceea ce știm astăzi despre ea, cred că am ajunge undeva la mijloc între ceea ce a făcut Suedia și restul lumii”, spune el, adică undeva la jumătatea distanței dintre izolare și libertatea aproape totală. Vom auzi un discurs similar despre mască în câteva luni? Directorul general al Agenției de Sănătate Publică Suedeză, Johan Carlson, nu exclude complet utilizarea ei, în viitor.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook