Epidemia Covid-19 blochează circulația virusurilor de iarnă. „Doar două tipuri de pacienți: cu Covid sau depresie”

Epidemia Covid-19 blochează circulația virusurilor de iarnă. „Doar două tipuri de pacienți: cu Covid sau depresie”

Virusurile de iarnă, precum gripa, gastroenterita sau răceala obișnuită, ne-ar putea cruța în acest an, în special datorită unuia dintre efectele epidemiei de coronavirus: utilizarea gesturilor de prevenție. Unele boli s-au retras deja, conform unor medici.

Potrivit datelor din Public Health France, sezonul de gripă 2019-2020 a durat nouă săptămâni, „cu două săptămâni mai puțin decât durata medie a epidemiilor de gripă din sezonul 2010-2011″, din Franța. Spitalizările și ratele de consultare pentru gripă au scăzut, de asemenea, în timpul epidemiei, care a atins punctul culminant la începutul lunii februarie.

Dintre vizitele de urgență pentru sindromul gripal, 6.164 (10%) au dus la spitalizare, continuă Public Health France. Această proporție este mai mică decât cea observată în anii precedenți: 16% în 2018-2019 și 13% în 2017-2018. Cifre care ar putea fi explicate prin „natura” virusurilor gripale aflate în circulație, care au afectat în special tinerii, mai puțin predispuși la internări și forme severe.

Emisfera sudică a fost complet scutită

Dar epidemiile de gripă sunt întotdeauna „variabile” amintește Serge Samdja, secretar general al SOS Médecins. „În acest sezon, gripa nu este încă prezentă”, spune el. Potrivit celui mai recent buletin de la Public Health France, între începutul lunii octombrie și începutul lunii noiembrie, nu a fost detectat niciun virus gripal legat de cele 188 de probe nazofaringiene analizate.

„Epidemiile de gripă pot apărea la sfârșitul lunii decembrie, cel mai adesea în ianuarie. Dar, în general, începem să resimțim circulația virusurilor gripale, la o intensitate redusă, în noiembrie. Anul acesta, nivelurile de detectare a virusului sunt mai mici decât în ​​anii precedenți, în aceeași perioadă”, analizează Sibylle Bernard-Stoecklin, epidemiolog la Public Health France.

Semne încurajatoare și cu privire la situația globală. „Trebuie să supunem comparației întreaga perioadă de iarnă. S-a observat că, în emisfera sudică, gripa a fost slabă anul acesta, putem considera că același lucru va urma aici”, afirmă cu prudență specialistul. Datorită utilizării repetate a gesturilor de prevenție, susțin mulți specialiști. „Gesturile de prevenție, gelul hidroalcoolic, au fost utile”, potrivit lui Serge Smadja.

Vaccinarea, deosebit de importantă

O altă explicație ar putea fi „fenomenul de interferență virală” care previne sau limitează sever circulația concomitentă a SARS-CoV-2 și a virusurilor respiratorii sezoniere, cum ar fi gripa.

Autoritățile sanitare, care nu exclud „co-infectările” cu alte virusuri, sunt în orice caz sunt deosebit de vigilente, pentru a evita orice blocaj al sistemului de sănătate. „Va exista dificultatea diferențierii simptomelor de gripă și Covid”, amintește Serge Smadja, care subliniază în special importanța vaccinării în acest an.

„Vaccinarea și măsurile de protecție vor fi un bastion împotriva epidemiei de gripă”, spune doctorul Gérald Kierzek. „Vaccinarea individuală este deosebit de importantă, pentru că va permite medicului să facă un diagnostic diferențial: dacă un pacient este deja vaccinat împotriva gripei, voi merge mai mult pe pista Covid”.

„Covid-19 nu împiedică circulația tuturor virusurilor”

Cabinetele medicale nu mai văd alte patologii. „În cabinetul meu, am doar două tipuri de pacienți: cei care au simptome de Covid și cei cu depresie. Există mult mai puține boli virale sezoniere, cum ar fi gastroenterita sau nazofaringita”, a declarat un medic generalist pentru Le Monde.

Sursa: Le Parisien

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook