EMA trece o afecțiune a coloanei vertebrale pe lista reacțiilor adverse ale vaccinului anti-Covid Johnson&Johnson

EMA trece o afecțiune a coloanei vertebrale pe lista reacțiilor adverse ale vaccinului anti-Covid Johnson&Johnson

Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Europa a recomandat joi adăugarea unui tip rar de inflamație a coloanei vertebrale, numită mielită transversală, ca efect secundar al vaccinului anti-Covid-19 de la Johnson & Johnson. Raportările legate de această boală neurologică gravă au stat la baza suspendării testelor incipiente din procesul de dezvoltare al serurilor AstraZeneca și J&J, care se bazează pe tehnologie similară.

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a declarat că evaluează și o afecțiune rară ale sângelui, cunoscută sub numele de sindrom de scurgere capilară (CLS), raportată după inocularea vaccinului Moderna.

EMA transmite că a înregistrat șase cazuri de CLS și că evaluează toate datele, dar nu este clar dacă există o asociere cauzală între efectul advers și vaccin.

În cazul pacienților care dezvoltă CLS, fluidele se scurg din vasele capilare, provocând umflături și scăderea tensiunii arteriale.

EMA spune că în prezent nu există suficiente dovezi ale unei posibile legături între cazurile rare de sindrom inflamator multisistem (MIS) și vaccinurile pe bază de ARNm de la Moderna și Pfizer/BioNTech.

Autoritatea de reglementare analizează dacă vaccinurile aprobate împotriva coronavirusului ar putea cauza MIS. Sindromul este o afecțiune gravă, dar rară, în care diferite părți ale corpului devin inflamate, inclusiv inima, plămânii, rinichii, creierul, pielea, ochii sau organele gastro-intestinale.

Johnson&Johnson și Moderna nu au oferit o poziție oficială deocamdată.

Sursa: Reuters

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook