EMA investighează trei noi efecte secundare ale vaccinurilor de tip ARNm de la Pfizer și Moderna

EMA investighează trei noi efecte secundare ale vaccinurilor de tip ARNm de la Pfizer și Moderna

Trei noi efecte secundare raportate de un număr mic de persoane după vaccinarea anti-Covid-19 cu serurile de la Pfizer și Moderna sunt investigate pentru a evalua dacă acestea pot fi catalogate drept reacții adverse, spune autoritatea de reglementare europeană a medicamentelor.

Eritemul multiform – o formă de reacție alergică a pielii; glomerulonefrita sau inflamația rinichilor; și sindromul nefrotic, o afecțiune renală caracterizată prin pierderi mari de proteine ​​urinare, sunt studiate  de către comitetul de siguranță al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA).

Succesul tehnologiei ARNm, utilizată de cele două vaccinuri, a reprezentat un punct de cotitură pentru pandemie și comunitatea științifică, dar unele efecte rare sunt studiate pe măsură ce tot mai multe persoane sunt inoculate la nivel global.

Pfizer – de departe cel mai mare furnizor de vaccinuri anti-Covid al Uniunii Europeane – și Moderna nu au transmis încă o poziție oficială.

Puțin peste 43,5 milioane de doze de vaccin Moderna (Spikevax) au fost administrate în Spațiul Economic European (SEE) începând cu 29 iulie, spune EMA, comparativ cu mai mult de 330 de milioane de doze de Pfizer, Comirnaty, care a fost dezvoltat împreună cu laboratorul german BioNTech.

Beneficiile depășesc riscurile

Luna trecută, EMA a găsit o posibilă legătură între inflamația cardiacă și vaccinurile ARNm. Însă autoritatea de reglementare europeană și Organizația Mondială a Sănătății au subliniat că beneficiile vaccinurilor depășesc orice riscuri pe care le prezintă.

Agenția de supraveghere nu a oferit detalii despre numărul cazuri care au raportat noile efecte, dar a solicitat mai multe date companiilor, pentru a studia orice potențială relație dintre ele.

EMA nu a făcut deocamdată o recomandare privind modificarea etichetării vaccinurilor.

Sursa: Reuters

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook