Efectele secundare ale vaccinului AstraZeneca ar putea fi evitate dacă s-ar administra doar jumătate de doză, susțin cercetătorii germani

Efectele secundare ale vaccinului AstraZeneca ar putea fi evitate dacă s-ar administra doar jumătate de doză, susțin cercetătorii germani

Ceea ce a fost doar o suspiciune îngrijorătoare acum 4 săptămâni este acum o certitudine: vaccinul anti-Covid de la AstraZeneca poate provoca, în cazuri foarte rare, o tulburare caracterizată prin cheaguri de sânge periculoase și număr scăzut de trombocite. În Europa au fost raportate cel puțin 222 de cazuri suspectate în rândul a 34 de milioane de persoane care au primit o primă doză a vaccinului. Peste 30 au murit.

„Cauzalitatea este mai mult o călătorie spre certitudine decât o decizie binară”, spune Anthony Cox, expert în farmacovigilență la Universitatea din Birmingham. Dar, în fața acumulării de cazuri, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a  recunoscut  pe 7 aprilie „o asociere cauzală probabilă” între sindrom și vaccinul numit recent Vaxzevria.

Acum, oficialii din domeniul sănătății se confruntă cu întrebări serioase cu privire la cine ar trebui să primească Vaxzevria, pe care unele țări l-au limitat deja la anumite grupe de vârstă, actualizând programele de vaccinare.

Cercetătorii subliniază că problemele evidențiate nu înseamnă în niciun caz sfârșitul vaccinului. În majoritatea cazurilor, beneficiile depășesc riscurile, iar vaccinul ieftin și ușor de depozitat este în continuare cea mai bună speranță pentru vaccinarea unui număr mare de persoane. Și unii oameni de știință sugerează că o strategie simplă ar putea limita riscul: reducerea dozei de vaccin la jumătate.

Cântărirea riscurilor

EMA subliniază faptul că beneficiile Vaxzevria depășesc în continuare riscurile și nu recomandă restricționarea vaccinului la anumite grupe de vârstă. Statisticile în continuă schimbare par să susțină această poziție. Pe baza datelor disponibile în prezent, riscul de vătămare gravă din cauza vaccinului pentru persoanele cu vârste cuprinse între 20 și 29 de ani din Marea Britanie este de aproximativ 1,1 din 100.000, spune David Spiegelhalter, un statistician la Universitatea din Cambridge.

Deocamdată, cifrele sugerează că, și pentru tineri, vaccinul este un beneficiu net. Vaccinarea oferă, de asemenea, protecție altor persoane. „Cred că acesta este un aspect care nu a fost suficient subliniat”, spune Spiegelhalter.

Reducerea la jumătate a dozei

EMA a îndrumat AstraZeneca „să analizeze datele pe care studiile clinice închise le-au relevat pentru a vedea dacă pot oferi informații suplimentare cu privire la mecanismul posibil, factorii de risc și așa mai departe”, spune Peter Arlett, oficial EMA. De asemenea, a solicitat două grupuri academice, unul condus de Universitatea Utrecht și celălalt de Universitatea Erasmus, Rotterdam, să analizeze factorii de risc pentru apariția trombozei după boala COVID-19 și după vaccinare.

Expertul în coagulare Andreas Greinacher, de la Universitatea din Greifswald și colaboratorul său, Rolf Marschalek, biolog la Universitatea din Frankfurt, solicită testarea unei soluții simple: înjumătățirea dozei de Vaxzevria. În studiul de fază 3 al AstraZeneca din Regatul Unit, un câteva persoane a primit accidental o doză mai mică și au avut mai puține efecte secundare; poate că doza mai mică este mai puțin probabil să declanșeze tipul de inflamație puternică care stimulează și anticorpii PF4, prezenți în organismul pacienților afectați.

În mod paradoxal, acei oameni au fost puțin mai bine protejați – poate pentru că nivelurile ridicate de inflamație pot bloca de fapt formarea anticorpilor anti-coronavirus, spune Marschalek. „O parte a problemei ar putea fi supradozajul”, spune Greinacher.

Dacă ipoteza se dovedește corectă, ceea ce arăta ca o lovitură cumplită pentru una dintre cele mai importante arme împotriva pandemiei ar putea fi o veste bună deghizată: dozele existente ar putea vaccina de două ori mai mulți oameni – cu mai puține efecte secundare.

Sursa: Sciencemag

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook