ECDC: A treia doză nu este necesară, pentru moment

ECDC: A treia doză nu este necesară, pentru moment

„Nu există o nevoie urgentă” de a administra o doză suplimentară a vaccinului anti-Covid pentru a spori imunitatea în populația generală, spune agenția europeană pentru gestionarea bolilor. Într-o notă tehnică publicată miercuri seară, Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) recomandă însă dozele suplimentare sau „rapel” pentru persoanele cu sistem imunitar slăbit, în conformitate cu poziția OMS.

Vaccinați pe cei „care nu sunt”

„În stadiul actual nu este nevoie urgentă de a administra doze „de rapel” persoanelor complet vaccinate din populația generală”, spune ECDC într-un comunicat. „Prioritatea trebuie să fie vaccinarea persoanelor eligibile care nu sunt încă imunizate”, continuă centrul.

Pe de altă parte, „dozele suplimentare ar trebui deja luate în considerare pentru persoanele cu sistem imunitar grav slăbit, ca parte a vaccinării lor inițiale, dacă nu ating un nivel suficient de protecție”, adaugă agenția europeană cu sediul la Stockholm, care acoperă aproximativ 30 de țări, inclusiv cei 27 de membri ai UE.

Toate vaccinurile sunt eficiente

Mai multe țări au decis sau au luat în considerare dozele de rapel, cel mai adesea pentru persoanele fragile, dar uneori pentru întreaga populație, din cauza răspândirii variantei Delta.

„Toate vaccinurile autorizate în UE sunt în prezent extrem de eficiente împotriva spitalizării și formelor severe legate de Covid-19”, declară ECDC.

Sursa: Le Figaro

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook