Afganii stau ore în șir la coadă la bancomat, după ce talibanii au fixat limita de retragere la 200 de dolari pe săptămână

Cozi imense se formează în fața băncilor din Afganistan, după ce talibanii – determinați de criza care lovește țara – au limitat suma care poate fi retrasă de la bancomate la 200 de dolari pe săptămână. La o zi după ce trupele americane au părăsit statul, afganii au ajuns în situația de a stat ore întregi la coadă pentru a obține cash.

Băncile care s-au închis imediat după ce talibanii au preluat controlul Kabulului au fost obligate să se redeschidă. Dar, din cauza limitelor de retragere, mii de cetățeni sunt în situația de a aștepta cu orele până să ajungă în fața bancomatelor.

Unii afgani se tem pentru viețile lor, alții sunt acum îngrijorați de o eventuală criză economică masivă ce ar putea lovi țara.

Mulți angajați ai statului spun că salariile le-au fost reduse cu 75% de când talibanii au venit la putere. Între timp, moneda națională se depreciază și inflație este în creștere.

„Totul este scump acum, prețurile cresc zi de zi”, spune Zelgai, rezident din Kabul.

Un comerciant spune că oamenii au banii blocați în bănci și clienții s-au împuținat semnificativ în ultimele două săptămâni.

„Băncile sunt închise. Toți cei care au bani fug din țara asta. Nimeni nu aduce bani aici”, spune Noorullah, care de 11 ani deține un magazin de piese. N-a avut niciun client de când s-au întors talibanii.

Sursa: New York Post

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook