Japonia| 1,6 milioane de doze ale vaccinului Moderna sunt contaminate cu particule de oțel inoxidabil. Loturile vor fi retrase

Japonia| 1,6 milioane de doze ale vaccinului Moderna sunt contaminate cu particule de oțel inoxidabil. Loturile vor fi retrase

Laboratorul american Moderna și distribuitorul japonez Takeda Pharmaceutical anunță că vor retrage cele trei loturi ale vaccinului anti-Covid în prezent suspendate, după ce investigațiile au arătat că dozele sunt contaminate cu particule de oțel inoxidabil. Săptămâna trecută, Japonia a suspendat cele trei loturi, care conțin aproximativ 1,63 de milioane de doze ale vaccinului anti-Covid de la Moderna, după ce a fost raportată prezența unor corpuri străine în flacoane încă neutilizate.

Moderna spune că au existat plângeri legate de „prezența unor particule” în flacoanele unuia dintre loturile suspendate, celelalte două fiind oprite ca „măsură de precauție” și pentru a reface testele de calitate.

Investigațiile au arătat că dozele erau contaminate cu particule de oțel inoxidabil, de regulă folosit în procesarea și producția de alimente. Cauza probabilă a contaminării este legată de procesul de frecare dintre două componente metalice care fac parte din agrenajul liniei de producție.

Ancheta a fost condusă de Moderna, în parteneriat cu Takeda și ROVI, compania spaniolă care operează fabrica în care a avut loc contaminarea.

Ministrul japonez al Sănătății spune că, bazându-se pe ivestigația celor trei companii, este puțin probabil ca particulele să provoace un risc pentru sănătate.

Contaminarea dozelor ridică mai multe semne de întrebare, după ce doi japonezi în vârstă de 30, respectiv 38 de ani, au decedat după ce au primit câte un rapel pentru care s-au folosit doze care aparțineau unuia dintre loturile ulterior suspendate. Cauza deceselor este încă sub analiză.

Moderna și Takeda susțin că deocamdată nu există nicio dovadă care să indice că evenimentele au avut legătură cu vaccinul.

Sursa: ABC News

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook