Doi pacienți vaccinați cu ambele doze Pfizer au decedat din cauza unor forme grave de Covid, în Guyana Franceza

Doi pacienți vaccinați cu ambele doze Pfizer au decedat din cauza unor forme grave de Covid, în Guyana Franceza

Două persoane în vârstă de 53 și 68 de ani au murit în Guyana Franceza din cauza unei forme severe de Covid-19, „deși fuseseră vaccinați cu câteva săptămâni înainte cu ambele doze de Pfizer”, transmite Agenția Regională de Sănătate (ARS) din Franța.

Cei doi bărbați au murit la spitalul din Cayenne. Primiseră a doua injecție a vaccinului Pfizer/BionTech la sfârșitul lunii februarie, spune ARS. „Cei doi aveau comorbidități grave și o stare foarte fragilă. Unul dintre ei avea o tulburare a sistemului imunitar, care ar putea provoca un răspuns mai mic la vaccinare”, spune ARS Guyana.

În comunitate franceză din America de Sud, expusă considerabil variantei braziliene, „eșantioanele sunt secvențiate pentru a afla tulpina exactă a coronavirusului”, indică ARS. „Eșecul vaccinului există pentru toate tipurile de vaccinare. Depinde de starea sistemului imunitar al persoanei vaccinate”, spune directorul Institutului Pasteur din Guyana, dr. Mirdad Kazanji, contactat de AFP.

Medicul afirmă că „persoanele vaccinate pot avea virusuri care se dezvoltă în căile respiratorii și, eventual, îi contaminează pe alții” în cazul unui sistem imunitar „slăbit”. „Dar, în majoritatea cazurilor, vaccinarea reduce drastic numărul de spitalizări și cazuri grave”, subliniază el, temându-se că aceste cazuri vor duce la „încetinirea campaniei de vaccinare din Guyana”. Virusologul consideră că „virusul este lăsat prea mult să circule” în Guyana, în timp ce teritoriul este „abia la începutul celui de-al treilea val: școlile sunt deschise, restaurantele sunt deschise, în cartiere oamenii nu respectă nici obligația de a purta mască, nici distanțarea”.

În orașele cele mai afectate din Guyana, teritoriu francez din America de Sud, stingerea este în vigoare între orele 19:00 și 05:00 în zilele lucrătoare și de sâmbătă la ora 19:00 până luni la 5:00. Până pe 18 aprilie, 2,5% din populația din Guyana a primit ambele doze de vaccin, respectiv 7.314 persoane din aproximativ 300.000 de locuitori, iar 5,5% au primit o singură doză.

Sursa: Le Figaro

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook