Din august 2021 poți solicita cartea de identitate electronică. Datele vor fi stocate pe cip, iar dimensiunile vor fi mai mici

Din august 2021 poți solicita cartea de identitate electronică. Datele vor fi stocate pe cip, iar dimensiunile vor fi mai mici

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, anunță într-o postare pe Facebook că, din august 2021, românii vor putea solicita cartea de identitate electronică. „Noua carte de identitate electronică, pe care cetățenii români o vor putea solicita începând cu luna august, va avea dimensiuni reduse faţă de actualul document și va conține elemente de securitate care vor asigura posesorilor garanția că identitatea nu le poate fi furată, iar instituțiilor publice sau private certitudinea că persoana care prezintă actul de identitate este titularul datelor de identificare înscrise pe acest document”, spune Bode.

Mai mult, procedura de obținere a documentului va fi simplificată. „Știu că acesta este un proiect mult așteptat de români și că de-a lungul procesului de consultare publică a existat un interes deosebit din partea societății civile care a avut o contribuție valoroasă pentru definitivarea acestuia”, menționează ministrul.

Cei care nu doresc un act de identitate cu cip, pot opta pentru o carte de identitate obișnuită.

Cartea de identitate electronică va conține următoarele elemente:

Față:

-denumirea statului emitent;

-tipul documentului;

-numele de familie;

-prenumele;

-genul titularului (F pentru feminin sau M pentru masculin);

-cetățenia;

-data nașterii;

-codul numeric personal (C.N.P.);

-numărul documentului;

-data expirării valabilității;

-semnătura olografă a titularului;

-imaginea facială a titularului.

Verso:

-domiciliul;

-data emiterii și autoritatea emitentă;

-zona de citire automată cu caractere identificabile optic (MRZ);

-zonă cip.

Românii vor putea solicita cartea de identitate electronică În ședința Executivului care a avut loc astăzi a fost…

Posted by Lucian Bode on Wednesday, March 10, 2021

Proiectul de Hotărâre de Guvern nu specifică ce date vor fi stocate pe cip. Însă un proiect lansat în consultare publică în ianuarie 2020 propunea ca documentele cu cip să stocheze imaginea facială a purtătorului, două amprente digitale, plus datele din formatul tipărit.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook