Didier Raoult, reclamat la Ordinul Medicilor pentru că a prescris hidroxiclorochină

Didier Raoult, reclamat la Ordinul Medicilor pentru că a prescris hidroxiclorochină

Acțiunile și pozițiile sale dure, de-a lungul crizei de sănătate, nu au fost pe placul unora dintre colegii săi. În iulie, Societatea de patologie infecțioasă în limba franceză (Spilf) a depus o plângere împotriva lui Didier Raoult (directorul Institutului Spitalului Universitar din Marsilia (IHU)), la Consiliul departamental al Ordinului medicilor din departamentul Bouches-du-Rhône. Sancțiunile variază de la un simplu avertisment până la radierea definitivă din Ordinul Medicilor.

Promovarea unui tratament care nu și-a demonstrat eficacitatea, transmiterea informațiilor false către public, încălcări grave ale obligației de fraternitate, efectuarea de studii clinice a căror legalitate rămâne de demonstrat… Societatea Spilf – care reunește mai mult de 500 de specialiști în boli infecțioase – îl acuză pe microbiolog că a încălcat nu mai puțin de nouă articole din codul de etică medicală.

Într-un argument de șase pagini pe care Le Figaro l-a obținut, oamenii de știință au expus cu meticulozitate motivele plângerii lor. Începând cu promovarea și prescrierea hidroxiclorochinei. „Profesorul Didier Raoult a prescris în mod deliberat hidroxiclorochină, adesea asociată cu azitromicină, fără ca datele obținute științific să stabilească eficiența și siguranța administrării și încălcând recomandările autorităților sanitare”, subliniază asociația medicilor.

„Ne putem întreba dacă acțiunile sale (…) nu au contribuit la denaturarea mesajului de prevenire și sănătate publică și, prin urmare, nu au afectat protejarea populației.”.

Autorii plângerii

Până în prezent eficacitatea acestui tratament nu a fost încă dovedită, contrar a ceea ce Didier Raoult afirmă în continuare, iar cele mai solide studii indică ineficiența sa. Autorii plângerii amintesc: codul de etică interzice medicilor să prezinte drept „benefic sau inofensiv un remediu sau un procedeu iluzoriu sau insuficient testat”. Cu toate acestea, riscurile, în special cele cardiace, sunt bine stabilite (150 de cazuri cu probleme cardiace legate de hidroxiclorochină între ianuarie și mai, inclusiv 7 decese, potrivit agenției pentru medicamente).

De asemenea, medicii sunt obligați să raporteze publicului numai „date confirmate”, „să fie prudenți” și să „fie preocupați de repercusiunile cuvintelor transmise”. Ceea ce Didier Raoult nu ar fi respectat, potrivit asociației, afirmând în mai multe rânduri că epidemia s-a încheiat, că hidroxiclorochina a provocat o „îmbunătățire spectaculoasă” înainte de a jura în fața deputaților comisiei de anchetă asupra gestionării epidemiei „că nu a recomandat niciodată acest tratament”.

Medicii nu l-au iertat pentru multiplele acuzații în care i-a numit „nebuni” pe cei care nu i-au prescris tratamentul, înainte de a insinua că unii au lăsat pacienții să moară în mod deliberat. „La Paris am numărat morții, aici am numărat pozitivii (…) Nu au tratat oamenii (…) este o alegere care s-a făcut”, a declarat el pe 25 iunie pe BFM TV.

În cele din urmă, autorii plângerii îl acuză pe omul de știință din Marsilia că nu și-a efectuat studiile clinice în cadrul legal (includerea copiilor, lipsa autorizației din partea unui comitet de etică). O anchetă a Agenției pentru Siguranța Medicamentelor este în desfășurare.

Plângerea ar trebui să dea naștere mai întâi unei propuneri de reconciliere între cele două părți. Dacă acest lucru nu va avea succes, cazul va fi cercetat de camera regională de disciplină, prezidată de un magistrat. O procedură care durează în medie 10 luni. În 58% din cazuri, plângerile nu duc la nicio sancțiune.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook