Didier Raoult în fața Comisiei de Anchetă: „Nu eu sunt cel care induce panica în populație”

Didier Raoult în fața Comisiei de Anchetă: „Nu eu sunt cel care induce panica în populație”

Audierea profesorului Didier Raoult în fața Comisiei de Anchetă a Senatului a fost așteptată cu nerăbdare. Inițial, senatorii sperau să poată discuta cu alți doi epidemiologi, membrii al Consiliului științific al guvernului, dar microbiologul a refuzat. „Există limite în ceea ce privește convivialitatea mea”, a explicat el. „Vă rog să mă iertați că nu vorbesc cu oameni care mă insultă”, referindu-se la o scrisoare deschisă care îl acuză (fără a-l numi direct, dar atacul este foarte clar îndreptat împotriva lui) de fraudă, semnat de unul dintre cei doi epidemiologi. „Nu am fraudat niciodată în viața mea”, a argumentat el în fața senatorilor, recunoscând că „a făcut erori” și că probabil există „2 până la 4% greșeli în cele 3.500 de articole pe care le-a publicat”.

Centre de luptă împotriva bolilor infecțioase

„Tot spun, de mai bine de 20 de ani, că este necesar să creăm centre de luptă împotriva bolilor infecțioase”. La Paris, „nu aveți un director de boli infecțioase, dar îl aveați acum 30 de ani. Există o problemă organizațională fundamentală”.

Timpul va decide cu privire la hidroxiclorochină

Întrebat despre hidroxiclorochină, Didier Raoult s-a apărat cu privire la utilizarea acesteia. „Timpul” este cel care va „decide”, asigură profesorul. „Timpul le va rezolva, vom vedea”, în timp ce senatorul Bernard Jomier enumeră lista țărilor care nu recomandă acest tratament.

„În Statele Unite, există o treime din state în care se recomandă hidroxiclorochina”, răspunde profesorul Raoult. „Am estimat că 4,6 miliarde de oameni trăiesc în zone” în care acest tratament „este recomandat”.

Am citit tot ceea ce au scris în China, am sunat apoi imediat la minister” pentru a discuta despre medicamentele utilizate pentru un alt coronavirus, inclusiv hidroxiclorochina. „Nu merg după speculații, sunt foarte pragmatic”. La IHU Méditerranée din Marsilia, „citim toată literatura de specialitate”, a asigurat el.

Cu privire la „prescrierea hidroxiclorochinei și a azitromicinei, vă înșelați grav”, a concluzionat profesorul Raoult. „Vei vedea în timp. Nu eu sunt cel care a spus prostii despre toxicitatea acestui medicament. Publicațiile privind utilizarea acestuia arată o scădere a mortalității de 30 până la 50%. Datele sunt în curs de procesare. Veți vedea.”.

Masca este o măsură rezonabilă

Întrebat despre eficiența purtării unei măști, profesorul Raoult a spus că „nu este un adevăr științific total”. Dar, „dacă purtarea unei măști împiedică oamenii să se îmbrățișeze, se poate crede că este rezonabil”, a spus el.

Eficiența măsurilor

„Izolarea și măștile sunt probleme foarte dificile”, asigură profesorul Raoult. „Comportamentul social în diferite țări nu este același. Compararea efectului izolării asupra eficienței măsurilor este complexă. Rolul politicienilor este de a evita panica. În Italia și Spania, izolarea nu a redus riscul infectării.”.

Sechelele virusului

Există o întrebare reală despre efectele secundare” pentru persoanele care au avut simptome ale coronavirusului, recunoaște profesorul Raoult. „Există leziuni cerebrale pentru o perioadă, mai mult decât leziuni pulmonare. Nu avem suficiente detalii pentru a ști cât vor dura”.

Pierderea speranței de viață este în prezent mai mică decât cea din 2015

Nu eu sunt cel care induce panica în populație, nu este nevoie să fim panicați”, spune profesorul Raoult. „Pierderea speranței de viață este în prezent mai mică decât cea din 2015. Nu ne confruntăm cu o tragedie absolut insuportabilă. Cifrele arată cu precizie: 50% dintre victime au avut peste 85 de ani ani. În țările europene, peste 90% aveau peste 60 de ani. La sfârșitul anului, pierderea speranței de viață va fi extrem de mică.”.

Nu eu sunt cel care induce anxietate”, continuă directorul IHU din Marsilia. „Dar nu văd cum am fi putut avea o dezbatere calmă când, în decurs de jumătate de zi, ministerul și OMS au interzis hidroxiclorochina pentru un articol care a fost retras trei săptămâni mai târziu. Nu eu vorbesc prostii.”.

Carantina de 14 zile nu are sens

În timp ce durata izolării a fost recent înjumătățită, profesorul Raoult îi asigură pe senatori că e a spus „din februarie că cele două săptămâni de izolare nu au sens din punct de vedere clinic.”.

Sezonalitatea virusului

Întrebat cu privire la sezonalitatea virusului, Didier Raoult a reamintit că „au existat 6 coronavirusuri înainte”, care „au început altfel decât prin a fi sezoniere”.

Nu înțelegem bine ritmurile sezoniere, nu toate virusurile au aceeași sezonalitate.”. În această pandemie, „se întâmplă ceva ce nu era descris înainte: rata mutației. Nu știu ce va deveni „acest coronavirus”.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook