Cum poate ajuta săptămâna de lucru de patru zile economia

Cum poate ajuta săptămâna de lucru de patru zile economia

Săptămâna de lucru de patru zile a fost sugerată ca mod de a îmbunătăți raportul dintre muncă și viață. Acum a venit rândul premierului Noii Zeelande să susțină ideea, ca mod de a ajuta economia după pandemia de coronavirus.

Jacinda Ardern a lansat ideea în cursul unei discuții despre redeschiderea turismului în țara sa. În ultimele luni, criza coronavirusului a obligat oameni din toată lumea să intre în izolare și a decimat turismul global.

„Sunt mulți oameni care au sugerat că ar trebui să trecem la săptămâna de lucru de patru zile. Însă, în cele din urmă, asta rămâne între angajat și angajator”, spune Ardern.

Totuși avantajul acestei idei este că poate oferi „mai multă flexibilitate din punct de vedere al călătoriilor și al concediilor”, a adăugat Ardern, care a subliniat că 60% din industria turismului din Noua Zeelandă se bazează pe localnici.

„Am învățat multe lucruri despre Covid, inclusiv faptul că posibilitatea de a lucra de acasă a sporit productivitatea”, a continuat ea.

Premierul neozeelandez a încurajat angajatorii să se gândească la modalități mai flexibile de a lucra – inclusiv munca de la distanță sau posibilitatea de a prelungi ziua de lucru și de a scurta săptămâna — acolo unde e posibil, „pentru că asta ar ajuta turismul din întreaga țară.”

Ideea săptămânii de lucru de patru zile capătă din ce în ce mai mulți adepți, pe măsură ce angajatorii cercetează dacă nu cumva un program de lucru mai strâns ar putea crește productivitatea.

De altfel, guvernul Noii Zeelande nu e străin de programele de lucru alternative. Din 2018, câteva agenții guvernamentale au aderat la un program pilot numit „flexible work by default”, care recomandă angajatorilor să ofere mai multă libertate angajaților. În vreme ce fiecare agenție poate decide ce formă va avea această libertate, guvernul a subliniat câteva soluții, printre care posibilitatea angajaților de a opta pentru o săptămână de lucru mai scurtă, „cum ar fi 40 de ore de lucru în patru zile, sau 9 zile de lucru în două săptămâni.”

În 2018, compania neozeelandeză Perpetual Guardian, care se ocupă de testamente și moșteniri, a testat vreme de două luni acest concept, iar succesul obținut i-a determinat să adopte permanent programul. Firma, care are 240 de angajați, a constatat că adoptând săptămâna de lucru de 4 zile, angajații au fost mai productivi, mai puțin stresați și au un echilibrul mult mai bun între muncă și viață.

„Era doar o teorie, ceva ce am fi dorit să încercăm, ca să creăm un mediu mai bun pentru echipa noastră”, spune fondatorul firmei, Andrew Barnes. „Dar rezultatele ne-au depășit toate așteptările.”

Dar și marile companii ale lumii au început să adere la idee. Anul trecut, Microsoft a experimentat, închizând birourile din Japonia în fiecare vineri în luna august, angajații beneficiind astfel de o zi liberă suplimentară în fiecare săptămână. Rezultatele au fost promițătoare, pentru că, deși timpul petrecut la lucru a scăzut considerabil, productivitatea, măsurată în număr de vânzări pe angajat, a crescut cu 40% comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior. Ca urmare, Microsoft a anunțat că va continua experimentul în Japonia și a cerut și altor companii să se alăture.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook