Cum demonstrează Trump că s-a comis o „fraudă electorală masivă”. Sunt argumentele suficient de puternice?

Cum demonstrează Trump că s-a comis o „fraudă electorală masivă”. Sunt argumentele suficient de puternice?

Echipa lui Donald Trump continuă să afirme că va contesta alegerile, după ce a descris episodul drept „fraudă electorală masivă”.

Miercuri, Rudolph Giuliani, fost primar al New York-ului și principal avocat al campaniei lui Donald Trump, a ținut o conferință de presă în Philadelphia pentru a explica poziția președintelui Trump: „Este trist că suntem aici, în leagănul democrației și că asistăm la cel mai nedemocratic lucru care există”, a spus el.

În centrul suspiciunii, buletinele de vot poștale, utilizate în acest an de aproape 100 de milioane de alegători, din cauza crizei coronavirusului. „Această formă de vot la distanță a fost întotdeauna considerată cea mai susceptibilă la fraudă. New York Times a afirmat-o atunci când nu s-a aplicat candidatului Donald Trump”, spune Rudolph Giuliani, evocând articole vechi ale celebrului ziar.

În Michigan, Donald Trump a cerut ca buletinele deja numărate să fie examinate din nou. Echipa a mai anunțat că a lansat acțiuni similare în Wisconsin, Arizona și Nevada. În același timp, Donald Trump a indicat, în noaptea alegerilor, că urma să ceară Curții Supreme să anuleze buletinele de vot tardive, procedură autorizată recent în mai multe state. Aceste acțiuni judiciare se bazează pe elemente concrete care ar putea sugera fraude?

Primul argument: observatorii republicani cărora li s-a interzis accsul în încăperea pentru sortarea și numărarea voturilor. Rudolph Giuliani și-a detaliat acuzația: „Trebuia să ni se permită să observăm număratoarea voturilor. Pentru mașina coruptă din Philadelphia, asta înseamnă să stai la 6 sau 9 metri, fără a putea vedea dacă votul are o ștampila validă, dacă este bine datat, semnat… lucruri care permit includerea buletinelor de vot frauduloase. Se întâmplă de douăzeci de ore”.

Reprezentanții din Pennsylvania și Michigan au răspuns, explicând că normele de sănătate puse în aplicare provin din cerințele de distanțare impuse pentru a proteja agenții de votare împotriva coronavirusului. Guvernatorul democrat din Pennsylvania, Tom Wolf, a spus că „în Philadelphia, oficialii administrează alegerile cu cel mai înalt grad de transparență”. Alții au adăugat că observatorii neoficiali nu pot intra în camerele de numărare. Joi seară, Pamela Bondi, fost procuror general al Floridei și susținătoare a lui Donald Trump, a anunțat la Fox News că a obținut un ordin judecătoresc pentru a intra în sălile de numărare și a observa procesul. O contra-decizie judiciară impusă câteva ore mai târziu o obliga să păstreze o distanța reglementată față de evaluatori.

Curbe ciudate ale voturilor din Wisconsin și Michigan

Cealaltă zonă de îngrijorare pentru republicani se referă la curbele voturilor, în principal în Wisconsin și Michigan, state cheie căzute oficial în mâinile lui Joe Biden. Graficele de numărare în funcție de timp, publicate pe Fivethirtyeight arată creșteri ciudate ale voturilor pentru candidatul democrat (vezi imaginile de mai jos), fără nicio progresie pentru Donald Trump.

Este posibilă o fraudă de acest tip – oricât de evidentă este? Site-ul care le-a publicat a spus că creșterea bruscă din Wisconsin a corespuns „sosirii voturilor poștale din orașul Milwaukee”. Cel din Michigan s-ar datora „sosirii unui pachet de voturi din Wayne, Detroit. După cum v-ați putea aștepta, aceștia sunt în esență democrați”. Potrivit numărărilor locale, peste 60% dintre locuitori sunt în favoarea lui Joe Biden. Rămâne, potrivit susținătorilor lui Trump, să se determine de ce Donald Trump nu înregistrează niciun vot între timp. Jurnalul The American Conservative, la rândul său, a subliniat că prezența la vot a fost „uluitoare” în Wisconsin, folosind date de la New York Times: „aproximativ 89,25% dintre alegătorii înregistrați. Desigur, acest lucru este posibil din punct de vedere tehnic, dar a spune că ar fi o participare record ar fi un eufemism”. Până în prezent, nivelul de participare al acestui stat a fost, în medie, de 73,24%. În timp ce, la nivel federal, participarea la alegerile din 2020 este fără precedent de mai bine de un secol, mulți republicani se îndoiesc de realitatea unei astfel de creșteri bruște a prezenței la vot.

O altă imagine provoacă reacții, de asemenea, comparând două momente ale numărării, între care Joe Biden înregistrează 138.339 de voturi simultan în Michigan, în timp ce Donald Trump și ceilalți candidați nu înregistrează absolut niciunul (vezi mai jos).

Înainte de a fi comentate pe larg, aceste două hărți au fost publicate de site-ul politic al biroului de decizie. Purtătorul de cuvânt al acestuia a comentat Buzzfeed News că a fost „o simplă eroare într-un fișier creat de statul Michigan. „Statul a observat eroarea și a produs un număr actualizat, corectat în timp real, așa cum am făcut și noi”. O greseală de tipar a fost cauza incidentului. Jurnalistul pro-Trump, Matt Mackowiak, care a început controversa distribuind imaginea graficelor pe Twitter, și-a șters în cele din urmă tweet-ul, recunoscând o eroare de bună-credință făcută de site-ul Desk HQ. Totalul voturilor pentru Joe Biden a scăzut la 2,02 milioane de voturi mai târziu în acea noapte. Niciun astfel de incident nu a fost remarcat până acum cu privire la votul republican.

Ici și colo, comentatorii au remarcat în cele din urmă voturi fanteziste, provenite de la oameni „născuți în secolul al XIX-lea”, adică evident uzurpat. În unele locuri, cum ar fi New Jersey, rezidenții primiseră buletine adresate persoanelor decedate sau care nu locuiau la adresa indicată.

Votul la distanță, calul de bătaie al republicanilor

În timp ce aceste incidente trebuie luate cu prudență și pot părea marginale, subiectul votului la distanță i-a îngrijorat în general pe alegătorii republicani și pe candidatul lor, Donald Trump, de la începutul campaniei electorale. Susținătorii lui Trump denunță în mod special lipsa generică de securitate a votului la distanță. Mai multe state, dintre care unele decid alegerile prezidențiale, de exemplu, nu necesită o semnătură pentru autentificarea votului. În Wisconsin, stat strategic, agentilor nu li se cere să compare semnăturile. În Pennsylvania, codul electoral publicat în septembrie 2020 „nu permite consiliului electoral să renunțe la corespondență sau la buletinele de vot returnate numai pe baza analizei semnăturilor”. În august, Karen Bell, directorul consiliului electoral din Carolina de Nord, arătase într-un document oficial că „Semnătura alegătorului de pe plic nu trebuie comparată cu semnătura alegătorului la dosar, deoarece nu este cerut de legea din Carolina de Nord ”. „Consiliile vor accepta semnătura alegătorului pe plicul containerului de întoarcere dacă se pare că a fost făcută de alegător”.

Controversa stilourilor „sharpie”

În cele din urmă, o controversă a izbucnit în Arizona cu privire la utilizarea unui stilou al marcii Sharpie, în timp ce un zvon a evocat faptul că a invalidat buletinele de vot. Procurorul general din Arizona și-a exprimat îngrijorarea cu privire la multiplele reacții din partea cetățenilor și a solicitat explicații unei comisii electorale din județul Maricopa. Un alt district, Pima, a răspuns pe Twitter că temerile sunt nefondate în această privință, spunând că buletinele de vot vor fi numărate fără probleme, indiferent de cerneala utilizată, cu prelucrare manuală dacă există o problemă cu mașinile.

O precizare care, din nou, nu a fost suficientă pentru a-i liniști pe alegători, unii concluzionând că reluarea manuală a votului pentru verificare a constituit o nouă posibilitate de fraudă pentru operatori… Conform acuzațiilor și contraacuzațiilor din ambele tabere și actiunilor legale republicane – care rămân perfect legale – problema fraudei electorale riscă, așadar, să rămână în centrul dezbaterilor pentru următoarele zile.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook