Cum arată un restaurant „Zero Covid”. Test de salivă la intrare, meniuri de unică folosință, dezinfectare automată a farfuriilor

Cum arată un restaurant „Zero Covid”. Test de salivă la intrare, meniuri de unică folosință, dezinfectare automată a farfuriilor

Pentru a-și face clienții să revină cât mai curând posibil, restaurantul cu stele Michelin La Maison des Têtes din Colmar a pus în aplicare dispozitive tehnologice care să limiteze contaminarea. Bucătarul-șef Éric Girardin explică strategia „zero Covid”.

O antologie a noilor tehnologii

Franța a închis restaurantele la sfârșitul lunii octombrie. În tot acest timp, bucătarul-șef Éric Girardin de la La Maison des Têtes, și-a imaginat un loc în care contaminarea ar fi aproape imposibilă. În plus față de regulile puse în aplicare între cele două izolări din Franta, șeful a mers mai departe.

La intrarea în restaurant, există posibilitatea de a face un test de salivă. „Pentru moment nu este obligatoriu, dar cu siguranță va fi necesar în viitor”. Clienții își dezinfectează mâinile la intrare, cu gel hidroalcoolic. O sticlă individuală mică îi așteaptă, de asemenea, la mese.

Nimic nu a fost lăsat la voia întâmplării. Panourile de plexiglas separă mesele în patru zone. Înălțime de cincizeci de centimetri, „fiecare persoană are spațiul și îi poate vedea pe cei dragi”, explică bucătarul. „Am făcut studii, proiecțiile de salivă nu depășesc treizeci de centimetri”, continuă el. Mânerele ușilor au fost transformate: „s-a adăugat un strat care le dezinfectează automat la atingere”. În ceea ce privește metoda de plată, clienții scanează un cod QR. Restaurantul a dezvoltat, de asemenea, meniuri de unică folosință care pot fi plantate. „La ieșirea din restaurant, clientul pleacă cu meniul și îl poate planta. Vor ieși ierburi aromate”, spune Éric Girardin.

Toate farfuriile sunt dezinfectate

În bucătărie, bucătarii poartă mască și se spală pe mâini în mod regulat. Pentru ei, nimic nu s-a schimbat. Între bucătărie și sala de mese se află un dispozitiv nou. Farfuriile, odată preparate, trec printr-un tunel de dezinfecție. „Dispozitivul nostru funcționează cu LED-uri și nu cu neon mercur așa cum suntem obișnuiți să vedem. Neonul cu mercur poate fi dăunător dacă există o defecțiune și modifică gustul și culoarea alimentelor”, avertizează Eric Girardin. Farfuriile sunt așezate pe un cărucior care este plasat sub tunel. Celula UV se declanseaza de două ori, timp de două secunde. Odată ce mașina se oprește, vasul este adus în sala de mese. Apoi, când clienții au terminat, vasele sunt rearanjate sub dispozitiv și personalul vine să le recupereze.

Si acum?

Pentru a aplica noua tehnologie, Éric Girardin și echipa sa au reunit câțiva propietari de magazine care au servit drept cobai. „I-am adus pentru a arăta cum decurge totul”, explică bucătarul. „Nu se schimbă nimic și totul e gândit pentru a asigura siguranța angajaților și a clienților”.

Întrebarea care rămâne nu este când se pot redeschide, ci cum. Ministerul revizuiește în prezent protocolul. „Odată luată decizia, voi lua legătura cu prietenii mei propietari de restaurante și, mai presus de toate, le voi spune că nu este o constrângere!”, precizează bucătarul. Implementarea noilor dispozitive are însă un cost. Între 10.000 și 12.000 €. Rămâne de văzut dacă restaurantele își vor permite să se redeschidă în aceste condiții.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook