Cum a reușit India să invingă pentru a doua oară coronavirusul, cu doar 25% din populație complet vaccinată

Cum a reușit India să invingă pentru a doua oară coronavirusul, cu doar 25% din populație complet vaccinată

La doar câteva luni după ce sistemul de sănătate publică din India se prăbușea din cauza numărului enorm de infectări cu SARS-Cov-2, țara începe să simtă că are ceva de sărbătorit. La timp pentru sezonul sărbătorilor hinduse aflate acum în desfășurare. Pe 21 octombrie premierul Narendra Modi a declarat că India a administrat doza de vaccin cu numărul de ordine 1 miliard. În orașe precum Delhi și Mumbai, secțiile dedicate Covid-19 din spitale sunt practic goale. 

Economia Indiei este încă în suferință, dar pentru cea mai mare parte a verii indicii bursieri au atins cote înalte. Dar sentimentul de ușurare este greu de împăcat cu amintirea recentă a deceselor în masă, zeci de mii de cadavre au fost îngropate în grabă de-a lungul Gangelui. Cum a reușit India să învingă covid-19?

Lumea a urmărit situația din India cu anxietate în aprilie și mai, când numărul de cazuri urca aproape vertical. Teroarea era justificată. India a fost cuprinsă de primul focar al variantei Delta (numită „varianta indiană” până când OMS a insistat să treacă la litere grecești). Numeroși indieni au murit. Dacă judecăm după numărul de decese în exces, 2,3 milioane de oameni și-au pierdut viața din cauza Covid.

Supraviețuitorii au acuzat guvernul că nu a procurat vaccinuri mai devreme, când India se poziționa ca fabrică de produse farmaceutice pentru întreaga lume. Apoi, în iunie, valul de infectări a scăzut din nou, aproape la fel de repede cum a crescut. Numai 10% din populație era vaccinată. În două săptămâni a revenit la nivelurile pre-Delta. Și nu datorită vreunei intervenții medicale.

Un studiu al probelor de sânge arată că peste 90% dintre locuitorii din Delhi au anticorpi împotriva Covid-19. După ce au trecut peste criză, indienii sunt în siguranță datorită imunității naturale. Campania de vaccinare a Indiei, lentă și uneori ezitantă, a înregistrat totuși progrese constante.

Mai mult de jumătate dintre indieni au primit cel puțin o doză de vaccin și aproape 25% sunt complet vaccinați. Este un lucru bun, deoarece chiar și imunitatea naturală scade. Guvernul vaccinează acum 6 milioane de oameni în fiecare zi, în timp ce monitorizează un număr de aproximativ 150.000 de pacienți cu Covid. În ritmul actual de progres, India ar trebui să poată realiza o protecție puternică împotriva unui al treilea val (de fapt, un al doilea val al variantei Delta) până când este estimată reapariția lui, pe o bază ciclică.

Nu se mai discută despre limitarea sau eradicarea coronavirusului. Pentru majoritatea indienilor care au reușit să rămână sănătoși și să-și păstreze mijloacele de existență în acest an sumbru, viața revine la normal.

Sursa: The Economist

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook