Crește rata de acceptare a vaccinului anti-Covid. Mulți se tem că „ar putea rata ceva” dacă nu se vaccinează

Crește rata de acceptare a vaccinului anti-Covid. Mulți se tem că „ar putea rata ceva” dacă nu se vaccinează

Pe tot globul, guvernele analizează modul în care pot convinge un număr suficient de mare de oameni să accepte un vaccin anti-Covid, pentru a ajunge la imunitatea de grup. Însă un sondaj internațional arată că încrederea în vaccinuri este deja în creștere, odată cu apariția unei temeri de a pierde un vaccin prezentat ca o șansă la redeschidere, chiar dacă relativ puține țări au lansat campanii de conștientizare a publicului.

Investigația realizată de Imperial College London arată că ponderea respondenților care „au fost de acord” să facă un vaccin a crescut cu opt puncte procentuale sau mai mult în nouă din cele 14 țări chestionate între noiembrie și mijlocul lunii februarie.

Încrederea în vaccinuri este extrem de ridicată în Marea Britanie, țară care nu a implementat doar una dintre cele mai performante campanii de imunizare din lume, ci și o campanie de informare publică mai proactivă decât în ​​alte state. Până la 70% dintre cei chestionați și-au exprimat categoric dorința de a obține un vacin.

În Israel, care a vaccinat deja jumătate din populație, încrederea a fost la fel de ridicată – 60% dintre cei chestionați fiind de acord să facă vaccinul.

Scepticismul scade

Sondajul arată că scepticismul se topește și în țările în care campaniile de vaccinare au avut un început mai lent, cum ar fi în Germania, Olanda, Italia și Suedia. Dorința de a face un vaccin se corelează puternic cu regretul anticipat de a nu obține un vaccin Covid-19 atunci când acesta devine disponibil, sugerând că serul ar putea fi un factor cheie în revenirea la normal.

„Regretul de a nu avea voie să facă ceva poate avea un efect chiar mai puternic asupra comportamentului oamenilor decât percepțiile asupra riscului sau emoțiile negative, cum ar fi vinovăția și dezamăgirea”, a declarat Sarah Jones, cercetător la Facultatea de Medicină, care a proiectat sondajul.

„Este plauzibil ca, pe măsură ce dorința de a fi vaccinați crește, motivele potențialului nostru regret devin mai evidente pentru noi: aș putea regreta că am pierdut o altă petrecere, o altă înmormântare, o altă îmbrățișare?”.

Noel Brewer, profesor de comportament sanitar la Universitatea din Carolina de Nord, a declarat: „Guvernele sunt cele mai importante organizații responsabile de încrederea în vaccinuri. Dar nu sunt singurii factori în joc: impresia de lipsă poate, de asemenea, să ridice prestigiul vaccinării. Riscul este ca lipsa să poată demoraliza oamenii, dacă simt că nu vor mai avea niciodată șansa de a fi vaccinați”.

Încă există reticență

Ezitarea în fața vaccinului rămâne relativ ridicată în Franța – sondajul Imperial College arată că este singura țară în care numărul celor care refuză este mai mare decât al celor care acceptă serul. Dar și aici, reticența a scăzut constant – unele sondaje de anul trecut au sugerat că doar patru din 10 persoane ar fi dispuse să primească un vaccin imediat ce unul va fi disponibil.

Studiile arată că ezitarea în fața vaccinului se corelează puternic cu lipsa de încredere în instituțiile guvernamentale și de stat, iar experții au sugerat că timpul și invidia s-ar putea dovedi mai eficiente decât mesajele guvernamentale stridente.

În Brazilia, unde președintele Jair Bolsonaro a subminat în mod repetat campania de vaccinare, ultimele sondaje arată că 79% dintre brazilieni intenționează să se vaccineze. Însă există o scădere față de 89% în august 2020, sugerând că scepticismul președintelui, în special față de Coronavac, produs de China, a avut un impact asupra dorinței de vaccinare.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, proporția populației unei țări care trebuie vaccinată pentru a începe să inducă imunitatea de grup este încă supusă cercetării, deși epidemiologii au oferit cifre între 70% și 90%.

Cum au reacționat oamenii din diferite țări atunci când au fost întrebați dacă vor face cu siguranță vaccinul Covid-19 dacă acesta va deveni disponibil pentru ei în această săptămână.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook