Covid-19| Site-ul care calculează probabilitatea de a te contamina, dacă participi la un anumit eveniment

Covid-19| Site-ul care calculează probabilitatea de a te contamina, dacă participi la un anumit eveniment

Cum afli care este riscul de a te contamina cu coronavirus atunci când te întâlnești cu prietenii sau familia pentru o seară? Calculul este simplu, bazat pe date în timp real ale pandemiei Covid-19, dar prezentat într-un mod prietenos de un site creat de cercetătorii de la Georgia Tech University și a cărui metodologie a fost validată luni în revista Nature.

Adresa este covid19risk.biosci.gatech.edu, dar site-ul afișează uneori mesaje de eroare din cauza numărului mare de utilizator. Astfel, dacă sunteți 10 persoane în jurul unei mese, astăzi, la Paris, riscul ca cel puțin unul dintre oaspeți să aibă Covid-19 este de 32%. La Washington, este de 18%. În Walsh, Dakota de Nord, este peste 99%. În Praga, este de 58%.

Pentru moment, nu sunt disponibile date pentru România.

Cercetătorii calculează riscul pe baza numărului oficial de cazuri noi raportate în fiecare zi într-o anumită localitate. Modelul ia în calcul și faptul că numărul real de contaminări este de cinci până la zece ori mai mare decât numărul de teste pozitive, iar utilizatorul poate calcula riscul pe baza acestor două ipoteze. În Statele Unite, directorul Centrelor pentru Controlul Bolilor (CDC) a declarat că testele au detectat doar unul din 10 cazuri.

Cifrele de la începutul acestui articol se bazează pe o subestimare de 1/10. Dacă estimăm că există doar de cinci ori mai multe infectări decât numărul oficial, riscul de a avea o persoană pozitivă printre cei zece la o cină pariziană scade la 18%, la 10% în Washington și la 94% în Walsh, Dakota de Nord. Apoi, poți selecta dimensiunea evenimentului la care intenționezi să participi: 10, 25, 50, 100 sau până la 5000 de persoane.

Unii parametri trebuie reglați

Site-ul adoptă o abordare conservatoare: presupune că o persoană rămâne pozitivă timp de zece zile, spune creatorul său, Joshua Weitz. De fapt, cercetătorii estimează că o persoană este foarte contagioasă pentru mai puțin timp, de ordinul a cinci până la șase zile și că în restul timpului riscul este mai mic, în ciuda prezenței reziduale a virusului.

De asemenea, modelul nu ia în considerare faptul că o persoană infectată este mai probabil să rămână acasă după apariția simptomelor. El stabilește însă că jumătate dintre infectări provin de la persoane care nu au simptome sau care nu știu că sunt infectate, potrivit studiilor.

Ceea ce nu calculează site-ul este riscul de a fi contaminat la o anumită cină sau într-un anumit restaurant, deoarece depinde de prea multe variabile, începând cu comportamentul participanților și ventilația respectivei încăperi. „Sperăm că aceste informații îi vor determina pe oameni să nu organizeze sau să ia în calcul participarea la evenimente majore, precum și să-i încurajăm să poarte mască”, continuă Joshua Weitz. Pe măsură ce se apropie Thanksgiving și Crăciunul, toată lumea își poate face calculele.

Sursa: L’Express

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook