Covid-19: Particulele eliberate când tragi apa la toaletă pot transmite virusul, spun cercetătorii

Covid-19: Particulele eliberate când tragi apa la toaletă pot transmite virusul, spun cercetătorii

Este cunoscut faptul că virusul poate fi răspândit de la om la om prin particulele eliberate prin respirație. Dar acestea nu sunt singurele lichide corporale prin care virusul se transmite: multe studii au descoperit urme de coronavirus în fecalele pacienților infectați.

Un nou studiu realizat de Institutul American de Fizică a evaluat cât de departe se pot răspândi aceste particule din fecale atunci când tragem apa la toaletă, scrie Business Insider.

S-a descoperit astfel că apa trasa la toaleta ar putea proiecta particule în aer, care călătoresc până la un metru distanță. Pot ajunge astfel pe alte suprafețe ale băii. De asemenea, studiul arată aceste picături microscopice pot „pluti” în aerul din jurul toaletei timp de un minut, și astfel ar putea fi inhalate de un alt utilizator.

„Putem prezice că durata va fi și mai lungă atunci când toaletele sunt utilizate frecvent, ca în cazul toaletelor familiale în anumite intervaluri ale zilei, sau toaletele publice într-o zonă dens populată”, a spus Ji-Xiang Wang, co-autor al studiului care studiază dinamica fluidelor la Universitatea din Yangzhou, într-un comunicat de presă.

Nu este sigur însă dacă acea cantitatea de virus degajată la trasul apei este suficientă pentru a infecta o altă persoană, dar cercetătorii ne sfătuiesc să coborâm capacul toaletei înainte de a trage apa.

Trasul apei la toaletă creează vârtejuri și modificări ale fluxului de aer

Cercetătorii au folosit un model de dinamică a fluidelor pentru a urmări mișcarea picăturilor într-un vas de toaletă după ce se trage apa.

Apa eliberată din rezervor creează vârtejuri și modificări ale fluxului de aer. Cercetătorii au studiat două tipuri de toalete. Unul dintre ele are o singură sursă de apă. Cealaltă are două valve de admisie, care creează un debit rotativ.

Aceste valve determină presiunea pe care apa utilizată pentru spălare o aplică reziduurilor brute din vas. Aceasta înseamnă că diferite cantități de apă uzată vor fi evacuate în vas.

„Prin urmare, un vortex al fluxului de aer apare în zona de deasupra scaunului de toaletă”, au scris cercetătorii. Picăturile din acest vortex sunt transportate la o înălțime de aproape 1 metru deasupra toaletei. Picăturile sunt atât de mici încât pot rămâne în aer până la un minut.

O toaletă cu două supape creează un vortex și mai rapid, ceea ce face ca aproximativ 60% din aceste particule mici să se ridice în aer și mai repede, așa cum arată simularea. Dacă în toaletă există fecale infectate, particulele vor conține urme de virus.

Nu se știe dacă există o cantitate suficientă de virus pentru a produce infectarea

Nu se știe dacă aceste particule pot îmbolnăvi, deoarece oamenii de știință nu au suficiente date despre timpul de expunere necesar pentru a fi infectat.

Particulele care provin din vasul de toaletă sunt minuscule – se numesc aerosoli, sunt mai mici decât picăturile prin care se transmite coronavirusul în mod obișnuit.

Oamenii de știință sunt de acord că virusul este transmis în principal prin picături respiratorii – particule mai mari de 5 microni – când o persoană infectată tușește, strănuta sau vorbește.

O soluție sigură la această problemă este închiderea capacului înainte de a trage apa.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook