Covid-19| Metroul nu este un mediu propice de contaminare, cum se considera inițial

Covid-19| Metroul nu este un mediu propice de contaminare, cum se considera inițial

De la începutul pandemiei metroul, autobuzul sau avioanele au fost desemnate locuri deosebit de favorabile pentru răspândirea SARS-CoV-2. Cu toate acestea, datele recente sugerează că cei care folosesc transportul public pot fi mai puțin expuși la virus decât se credea inițial.

În general, însă, rămâne valabil faptul că virusul circulă în spații închise, slab ventilate și în care sunt adunări mari de oameni. Dar și alți câțiva parametri trebuie luați în considerare.

Așadar, când vine vorba de transportul public noile cercetări sugerează că, dacă pasagerii poartă măști și se păstrează distanțarea fizică, riscul de răspândire a virusului este foarte scăzut, dacă nu chiar minim.

Sute de focare epidemice studiate

După cum explică cotidianul britanic Daily Mail această observație, deși surprinzătoare, a fost făcută după un studiu care a implicat câteva mii de persoane infectate în sute de focare epidemice din Franța, Marea Britanie, Austria sau Japonia.

Concret, studiind toate aceste cazuri, cercetătorii au ajuns la concluzia că doar 1% din „super-raspânditori” (super-spreader), adică atunci când o mică adunare de oameni duce la un număr mare de infecții, provin din transportul public.

Spre deosebire de locurile de muncă, unde riscul este mult mai mare, oamenii sunt doar în trecere în mijloacele de transport în comun și de multe ori nu vorbesc cu nimeni, ceea ce reduce considerabil cantitatea de virus disipat în atmosferă.

Mai mult, iar acest lucru este valabil în majoritatea țărilor studiate, în timp ce măștile sunt obligatorii în transportul public, acest lucru nu se întâmplă adesea în mediile de lucru închise.

Metrourile sunt mai puțin frecventate decât în mod normal

Cercetătorii recunosc că datele ar putea fi influențate și de alte variabile.

În primul rând, în această perioadă a pandemiei tot mai puțini oameni folosesc transportul în comun, iar acest lucru este valabil chiar și după ieșirea din izolare.

Un alt element: majoritatea autorităților de sănătate publică din țările studiate sunt de acord că este adesea foarte dificil să monitorizezi cu exactitate toate grupurile, toate aceste focare epidemice.

În mod clar, acest lucru înseamnă că unele cazuri de contact pot să nu apară în cifre și acest fapt poate altera datele.

În concluzie, indiferent dacă este vorba de transportul public sau orice alt mediu studiat, numai comparațiile cu condițiile normale de utilizare ar putea face posibilă o evaluare exactă.

Daily Mail specifică că acest lucru a fost făcut în 2011, pentru gripă, de Universitatea din Nottingham. La acea vreme, studiul a descoperit că persoanele care utilizează transportul public în timpul epidemiilor de gripă sunt de până la șase ori mai expuși să fie infectați decât alții.

Cu toate acestea, în Marea Britanie nu există până în prezent date echivalente pentru Covid-19 în transportul public.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook