Covid-19| Cercetătorii au descoperit semnele unei imunități puternice și durabile, în funcție de organism

Covid-19| Cercetătorii au descoperit semnele unei imunități puternice și durabile, în funcție de organism

New York Times relatează că oamenii de știință au văzut semne încurajatoare ale unei imunități puternice și de durată la Covid-19 chiar și după infectări ușoare cu SARS-Cov-2, virusul care provoacă boala Covid-19.

Dintr-o serie de studii publicate la sfârșitul săptămânii trecute și explicate într-un articol complex din cotidianul american, rezultă că anticorpii persoanelor infectate, asociați cu limfocitele B și T, ar produce un răspuns imun global capabil de a recunoaște și menține SARS-CoV-2 la distanță timp de cel puțin câteva luni, dacă nu chiar ani.

„Lucrurile funcționează exact așa cum ne așteptam”, a spus Deepta Bhattacharya, un imunolog la Universitatea din Arizona și autorul unuia dintre studii, care nu a fost încă analizat de către alți experți în domeniu.

„Toate indiciile în favoarea unui răspuns imunitar total protector există”, spune și dr. Marion Pepper, imunolog la Universitatea din Washington și autor al unui alt studiu analizat în prestigioasa revistă științifică Nature.

Oamenii de știință explică: chiar dacă numărul de anticorpi scade considerabil în sânge după câteva săptămâni sau câteva luni de la contaminare, organismul persoanelor care au întâlnit coronavirusul pare totuși să aibă grijă să păstreze un întreg batalion de limfocite B dedicate special SARS-CoV-2, care au o durată de viață mult mai lungă.

Limfocitele, o patrulă gata de atac

Unele dintre aceste limfocite B vor „patrula” în fluxul sanguin și sunt declanșate în cazul unui nou atac al coronavirusului. Altele se vor „ascunde” în măduva osoasă, generând cantități mici de anticorpi potențial detectabili ani, sau chiar zeci de ani după ce infecția s-a sfârșit.

Mai multe studii, inclusiv cele efectuate de Deepta Bhattacharya și Marion Pepper, au găsit de fapt anticorpi capabili să neutralizeze coronavirusul, care rămânen la niveluri scăzute în sânge luni după ce oamenii s-au vindecat de Covid-19.

„Anticorpii scad, dar se stabilesc în ceea ce arată ca un fel de nucleu dur”, decriptează Deepta Bhattacharya. Și să rezumăm: „răspunsul imunitar pare, așadar, perfect durabil”.

Acești cercetători mai afirmă ca celulele T par să îndeplinească o sarcină similară. Confruntând aceste celule cu fragmente de virus, oamenii de știință au observat că și ele atacă SARS-CoV-2 și, mai ales, că se înmulțesc atunci când trebuie să înfrunte un inamic familiar.

Deși nu este implicat în aceste studii, un al treilea imunolog consultat de New York Times, profesorul Smita Iyer de la Universitatea Davis din California, este, de asemenea, încrezător. „Este foarte promițător. Aceste date ne dau un anumit optimism în ceea ce privește imunitatea colectivă și, în teorie, în ceea ce priveste un vaccin ”, afirmă ea.

Cu toate acestea, ceea ce pare să fie valabil pentru majoritatea persoanelor ușor infectate ar putea, dimpotrivă, să nu fie valabil si pentru persoanele spitalizate, al căror corp, uneori din cauza altor patologii asociate, are mult mai multe probleme pentru a genera un răspuns imun echilibrat împotriva virusului.

Un alt imunolog, Dr. Cheong-Hee Chang, de la Universitatea din Michigan, care, de asemenea, nu a participat la cele mai recente studii, subliniază că, dacă aceste publicații sugerează o potențială putere de protecție a organismului, s-ar putea să nu fie la fel pentru toată lumea. „Oamenii sunt atât de eterogeni, există atât de mulți factori care intră în joc, încât este dificil de prezis exact ce se va întâmpla”, spune el, cu precauție.

Sursa: CNEWS

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook