Covid-19| Cât de sigur este un zbor cu avionul și cât de mare este probabilitatea contaminării

Covid-19| Cât de sigur este un zbor cu avionul și cât de mare este probabilitatea contaminării

Odata cu reînceperea traficului aerian se pune problema riscului de contaminare cu boala Covid-19 în spații închise, cum ar fi avioanele. Până acum, nimeni nu a fost în măsură să facă o estimare sau să emită o ipoteză despre probabilitatea de a fi infectat în timpul zborului. Acum avem un răspuns.

Acest calcul se datorează lui Arnold Barnett, profesor de știință a managementului și statistică la Institutul Tehnologic din Massachusetts (MIT), considerată una dintre cele mai bune universități din lume.

Pentru a face acest lucru, el a luat în considerare o multitudine de factori, care variază de la probabilitatea de a avea o persoană infectată în avion, până la riscul ca obligația de a purta mască sau păstrarea distanței să nu fie respectate.

Așadar, Barnett susține că probabilitatea de a fi contaminat cu Covid-19 este de aproximativ 1 la 4.300 pentru un zbor de două ore la capacitate maximă și 1 din 7.700, când toate locurile din mijloc sunt lăsate libere, relatează Newsweek.

Este important de menționat, totuși, că profesorul de la MIT se bazează pe date din zborurile interne din Statele Unite pentru a produce aceste statistici și, în funcție de zborurile studiate în diferite țări, această probabilitate propusă aici ar putea varia.

Evitați contaminarea

Companiile aeriene cunosc bine pericolul contaminării în avioane și iau măsuri pentru limitarea riscurilor, de la purtarea obligatorie a măștii  până la curățarea aerului din cabine.

Cu toate acestea, Înaltul Consiliu al Sănătății Publice consideră că este posibilă contaminarea în timpul călătorilor cu avionul, de regulă atunci când mergi la toaletă sau atingi suprafețele – deși totul trebuie dezinfectat de către companie.

Astfel, cel mai bine este să urmezi câțiva pași simpli care să minimizeze riscul de transmitere a virusului în timpul unui zbor. Pentru a te proteja, gelul hidroalcoolic trebuie să fie partener esențial de călătorie. Poartă masca și scoate-o doar pentru a mânca.

Locul la fereastra se pare că este cel mai sigur din avion, potrivit unui studiu al Universității Emory, care a analizat numărul de contacte pe care pasagerii le-ar putea avea în timpul unei perioade de gripă. Rezultat: persoanele așezate la fereastra sunt cele care au avut cel mai puțin contacte și, prin urmare, riscul mai mic de a contracta un virus.

Sursa: Slate

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook