Covid-19| Carantină totală în nordul Danemarcei, din cauza noii tulpini provenite de la nurci. OMS este în alertă

Covid-19| Carantină totală în nordul Danemarcei, din cauza noii tulpini provenite de la nurci. OMS este în alertă

Danemarca a impus joi restricții speciale asupra a 280.000 de locuitori din nord-vestul țării, pentru a preveni noi cazuri de infectare cu noua tulpină „Cluster 5”. Danezilor și străinilor li se cere să nu meargă în zona respectivă iar restaurantele și barurile vor fi închise începând de sâmbătă. Marea Britanie impune o „carantină voluntară” oricui vine din Danemarca. Franța a pus fermele de nurcă sub supraveghere în această vară, după semnalele care au venit din Olanda și Spania. OMS monitorizează situația îndeaproape.

După o mutație problematică a coronavirusului la nurcă, care ar putea amenința eficacitatea unui viitor vaccin pentru oameni, Danemarca a anunțat joi măsuri restrictive specifice pentru mai mult de 280.000 de persoane din nord-vestul țării, pentru a preveni răspândirea tulpinii „Cluster 5”.

„Din această seară, cetățenii a șapte municipalități din Iutlanda de Nord sunt îndemnate să rămână în regiunea lor pentru a preveni răspândirea infectării”, a declarat premierul Mette Frederiksen într-o conferință de presă.

„Vă cerem să faceți ceva complet extraordinar în Iutlanda de Nord”, a spus șeful guvernului, care vorbește despre o „închidere totală” a acestei regiuni.

Dna. Frederiksen a mai spus:

„Ochii lumii sunt fixați asupra noastră”.

Municipalitățile în cauză (Laesø, Frederikshavn, Hjørring, Brønderslev, Jammerbugt, Thisted și Vesthimmerland) sunt toate situate în partea de nord al Iutlandiei, în vestul Danemarcei. 

Cu excepția transportului școlar, transportul public va fi oprit în cele șapte municipalități în cauză. Elevii din clasele mici își vor urma educația online, de luni. Restricțiile sunt programate să dureze patru săptămâni.

Preocupare globală

Danemarca, cel mai mare exportator mondial de blană de nurcă, a stârnit îngrijorare miercuri, anunțând sacrificarea în masă a tuturor nurcilor din regat – peste 15 milioane – în urma descoperirii acestei mutații transferabile la om, care a fost deja detectat la peste 200 de persoane, inclusiv în alte regiuni.

Mutația unui virus este banală și adesea inofensivă, potrivit oamenilor de știință, iar determinarea consecințelor concrete ale unei mutații este complexă. Experții au solicitat Danemarcei să elibereze mai multe date științifice pentru a evalua mai bine mutația.

Marea Britanie a declarat că cei care sosesc din Danemarca sunt acum obligați să meargă în izolare.

„Călătorii care sosesc în Marea Britanie din Danemarca începând de vineri, ora 04:00, vor trebui să se autocarantineze pentru o perioadă de 14 zile”, a ordonat secretarul pentru transporturi.

Eficacitatea viitorului vaccin amenințată, OMS în alertă

Mutații fuseseră deja detectate la nurcă, dar cea a „Clusterului 5” îngrijorează autoritățile daneze.

Organizația Mondială a Sănătății a declarat că monitorizează situația îndeaproape.

Potrivit explicațiilor autorităților daneze, „Clusterul 5”, a cărui tulpină a fost identificată la începutul săptămânii, nu are ca rezultat efecte mai grave la om. Dar implică o eficiență mai mică a anticorpilor umani, ceea ce amenință dezvoltarea unui vaccin împotriva Covid-19.

Cercetări continue privind circulația virusului mutant

În Iutlanda de Nord, autoritățile sanitare estimează că aproximativ 5% dintre pacienți ar putea fi purtători ai acestei tulpini, dar nu au fost raportate cazuri recente, ceea ce face incertă dovada circulației virusului mutant.

Pentru Viggo Andreasen, profesor de epidemiologie la Universitatea din Roskilde, această mutație „are șanse destul de mari” să dispară, cu condiția să fie combătută în mod eficient.

În regatul nordic de 5,8 milioane de locuitori, relativ scutit de Covid-19, cu 733 de decese, au fost deja instituite noi restricții naționale la sfârșitul lunii octombrie pentru a încetini accelerarea epidemiei.

Sursa: La Tribune

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook