Coronavirus: fumătorii, mai puțin afectați de Covid-19?

Coronavirus: fumătorii, mai puțin afectați de Covid-19?

Nicotina ar putea avea un efect benefic împotriva coronavirusului; anumite studii sunt în curs de validare a acestei teorii.

Mai multe studii notează rata scăzută de fumători în rândul pacienților cu coronavirus ceea ce sugerează că nicotina ar putea, de exemplu, să aibă un efect împotriva Covid-19. Dar prea puține date sunt încă disponibile pe această temă iar cercetătorii solicită prudență cu privire la această teorie.

Fumatul ar putea proteja împotriva coronavirusului? Medicii și oamenii de știință avansează în fiecare zi în cunoașterea noului coronavirus descoperind treptat efectele sale în rândul populației. Rata scăzută a bolii în rândul fumătorilor remarcată de studiile americane și chineze intrigă comunitatea științifică.

„Avem o concluzie deosebită legată de tutun. Am constatat că majoritatea cazurilor grave nu sunt fumători de parcă (…) tutunul protejează împotriva acestui virus, prin nicotină”, a declarat săptămâna trecută directorul comitetului științific împotriva Covid-19, Jean-François Delfraissy.

Aceste informații par contra-intuitive în timp ce fumatul a fost acuzat de mai mulți ani pentru efectele dăunătoare asupra sănătății. Comitetul național împotriva fumatului, la sfârșitul lunii martie, a alertat fumătorii: „Fumatul afectează sistemul imunitar și capacitatea pulmonară, iar pe de altă parte, fumătorii poartă regulat degetele la gura favorizand intrarea virusului”.

O rată scăzută de fumători în rândul bolnavilor

Cu toate acestea datele chineze și americane au descoperit o rată scăzută de fumători în rândul pacienților Covid-19 comparativ cu rata obișnuită de fumători din aceste țări.

Astfel, într-un studiu american privind peste 7000 de persoane cu Covid-19 doar 1,3% sunt fumători sau de zece ori mai puțin decât rata fumătorilor în 2018 în Statele Unite, precizează Bertrand Dautzenberg, fost pneumolog și președintele Paris Sans Tabac, contactat de BFMTV.com. Conform studiilor chinezești, doar 12,6% dintre pacienți erau fumători, o rată de cinci ori mai mică decât se aștepta.

Vezi informații despre primul medicament împotriva Covid-19 care ar putea fi aprobat oficial.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook