Colegiul Culinar din Franța îi cere lui Emmanuel Macron sa redeschidă restaurantele

Colegiul Culinar din Franța îi cere lui Emmanuel Macron sa redeschidă restaurantele

Colegiul Culinar din Franța a transmis o scrisoare deschisă președintelui Emmanuel Macron.

Vezi în cele ce urmează parte din conținutul acestui document:

Domnule președinte al Republicii, sectorul restaurantelor care a garantat până acum peste un milion de locuri de muncă, este astăzi în impas. Este posibil ca mulți dintre noi să nu ne putem reveni dacă încetarea activității continuă. În ciuda acestui fapt, numeroase restaurante și producători, angajați în păstrarea moștenirii noastre culinare artizanale, în ciuda stresului lor economic, s-au oferit voluntari pentru a sprijini personalul spitalului care salvează vieți în fiecare zi.

Colegiul culinar din Franța lucrează de o lună pentru a construi un nou model economic pentru restaurante, un model care extrage toate lecțiile din acest test brutal și fără precedent. Este vorba despre punerea bazelor pentru o restaurare și mai civică, și mai angajată, cu o valoare ridicată a sănătății, bună pentru sănătatea noastră și a planetei.

Așteptăm, domnule președinte al Republicii, să fie promulgat cât mai curând un decret despre „iesirea parțială din izolare a alimentației responsabile”. Acest lucru va încuraja universul restaurantelor, de la bistroul cartierului, până la restaurantul vedetă, să urmeze și să dezvolte noul model pe care intenționăm să îl promovăm. Ambiția noastră? Noile bune practici în materie de sănătate alimentară, în sens larg, în conformitate cu așteptările sociale și de mediu ale noii lumi care urmează.

În respectivul document Colegiul culinar din Franța oferă cinci angajamente majore pe care restaurantele iesite din izolare se  angajează să le respecte. Aceste angajamente trebuie aprobate de către Ministerul Sănătății, care va putea controla implementarea acestora.

  1. Certificatul de deschidere derogatoriu va fi completat de către proprietarul restaurantului, afișat pe fața magazinului: un angajament vizibil, revendicat, lângă meniu.
  2. Vom sensibiliza în fiecare dimineață întregul personal printr-o întâlnire pentru a discuta despre experiența sanitara din ziua precedentă. La fiecare treizeci de minute, managerul unității va aminti diferitele puncte de practică și comportament impuse și va asigura observarea lor sistematică.
  3. Clienții noștri trebuie să fie informați și asigurați: cu fiecare rezervare, le vom trimite un videoclip sau un e-mail care prezinta măsurile de securitate sanitară în practică în unitate.
  4. Clientul și proprietarul restaurantului vor fi astfel uniți într-un pact de angajament reciproc, pentru a respecta cu atenție aceste măsuri.
  5. In prezent cu toții trebuie să fim complet transparenți cu privire atât la originea produselor pe care le folosim, cât și metodele de producție. Multe restaurante depun deja acest efort: aceasta trebuie să devină o regulă universală.

Lista de produse utilizate la prepararea felurilor de mâncare ar trebui să fie la dispoziția clienților, la cerere, precum și datele de contact ale producătorilor noștri.

În plus, este necesară aprovizionarea rapidă cu produse plătite la prețul corect producătorilor noștri locali.

Criza actuală ne conduce, de asemenea, la revizuirea normelor sociale. La redeschidere va fi necesar să se împartă, fără discriminare, timpul de lucru în restaurant, în funcție de numărul de persoane necesare pentru reluarea activității. Cu alte cuvinte, va fi prevazuta o rotație astfel încât fiecare angajat să poată beneficia de aceeași reluare a timpului de lucru. Acest lucru va reduce costul timpului de muncă de scurtă durată, în acord cu Ministerul Muncii.

Ca toate milioanele de francezi și cele mai multe sectoare ale economiei cu toții suferim consecințele unei crize fără precedent. Ar fi o iluzie să încercam să regăsim lumea înainte de Covid-19. Este timpul, însă să ascultăm în sfârșit alertele repetate despre bunele practici care nu mai pot fi ignorate.

Ne luam acest angajament.

Domnule președinte al Republicii, ajutati-ne să facem din acest calvar teribil o oportunitate de a inventa o lume mai bună în care ne vom bucura să trăim.

Redeschideți restaurantele. Și să reinventăm gastronomia și convivialitatea franceză. Suntem gata !

* Tribuna este semnată de către Yannick Alléno, Frédéric Anton, Christophe Bacquié, Georges Blanc, Éric Briffard, Arnaud Donckele, Alain Ducasse, Éric Frechon, Gilles Goujon, Michel Guérard, Marc Haeberlin, Régis Marcon, Anne-Sophie Pic, Éric Pras, Emmanuel Renaut, Guy Savoy și Mathieu Viannay.

** Fondat de cincisprezece bucătari francezi în 2011, Colegiul Culinar din Franța își propune să promoveze calitatea alimentației din Franța și din întreaga lume. Independent de autoritățile publice și industria alimentară, rețeaua are în prezent 1.800 de restaurante de calitate (bistros sau stele, reataurante mici sau mese mari) și 900 de producători artizanali de calitate.

Sursa: Le Figaro

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook