Cinematograful Grand Rex din Paris anulează proiecția filmului „Pe aripile vântului”

Cinematograful Grand Rex din Paris anulează proiecția filmului „Pe aripile vântului”

Sala pariziană planificase o proiecție eveniment a filmului, pe 23 iunie, cu ocazia redeschiderii cinematografelor după izolare.

Pentru a sărbători redeschiderea sălilor de cinema pe 22 iunie, sala pariziana Grand Rex a ales să proiecteze mai multe filme celebre. În programul din 23 iunie, „Pe aripile vântului ”, clasicul film cu opt Oscaruri în care îi putem admira pe Vivien Leigh și Clark Gable.

Însă vineri, legendara sală pariziană a anunțat pe contul său de Twitter anularea sesiunii. „Bună ziua, The Warner Bros. ne-a transmis că dorește să anulăm proiectia „Pe Aripile Vantului”. Multumim pentru înțelegere. Echipa Grand Rex ”.

Este o solicitare a Warner Bros, studioul care deține drepturile de difuzare a filmului, și nu o decizie Grand Rex. Warner Bros nu a dorit să comenteze.

Un nou episod a controversei care a început acum câteva zile. Îndepărtarea „Pe Aripile Vantului ” de pe platforma de streaming HBO Max a dat startul polemicii. Filmul va fi disponibil din nou în viitorul apropiat însoțit de o prezentare contextuală, dar dezbaterea inflameaza de atunci rețelele sociale și platformele TV.

O viziune romantică a sudului segregatist

Lungmetrajul lansat în 1939 este considerat de mulți academicieni drept cel mai ambițios și eficient instrument al revizionismului sudic. El prezintă în special o versiune romantică a Sudului și o viziune încântătoare asupra sclaviei, iar servitorii sunt descriși ca mulțumiți de soarta lor și tratați ca angajați obișnuiți. Această reinterpretare a unei perioade întunecate din istoria americană fusese opera mișcărilor extrem de organizate din fostele state confederate, care si-au propus să prezinte Sudul înainte de Războiul Civil american într-o lumină prezentabilă.

Ideologia „cauzei pierdute” a susținut că statele sudice au luptat pentru independența lor politică, amenințată de nord și nu pentru menținerea sclaviei, ceea ce este considerat un neadevăr istoric. Dacă în cifre brute, „Avengers: Endgame”, este filmul care a adus cele mai multe încasări din istoria cinematografiei, cu 2,8 miliarde de dolari, „Gone with the wind ”, după titlul său american, rămâne în frunte după ce s-a luat în calcul inflația, cu 3,44 miliarde de dolari.

În mod ironic, despre „Pe aripile vântului” se vorbește atât de mult, încât azi conduce în topul vânzărilor de filme pe site-ul Amazon.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook