Cine este câștigătorul confruntării dintre Biden și Trump? „Nu politica, nu americanii”

Cine este câștigătorul confruntării dintre Biden și Trump? „Nu politica, nu americanii”

Mass-media se luptă să găsească un câștigător.

Cum analizezi o astfel de dezbatere? Duelul dintre Joe Biden și Donald Trump, din 29 septembrie, a fost deosebit de violent și i-a surprins pe toți observatorii, întrucât întreruperile și insultele au fost numeroase. În acest context, este dificil să numim un câștigător clar.

Mass-media din America și cea din străinătate au încercat să o facă. CNN a dat mai întâi cuvântul telespectatorilor. 60% dintre ei l-au ales pe Joe Biden drept câștigător al serii. Totuși, acest lucru nu înseamnă prea mult în ceea ce privește votul, de vreme ce Hillary Clinton a obținut același scor în 2016. Pentru Fox News, fostul consilier și analist politic al lui Bill Clinton, Doug Schoen, a ales să-l declare câștigător pe Donald Trump, pentru că el a fost cel care a condus dezbaterea.

La rândul său, jurnalistul Nate Cohn declară la New York Times că nu există câștigător. „Niciun câștigător nu înseamnă că Joe Biden a câștigat. Aș spune că nu a fost grozav. (…) Dar nu cred că un videoclip care dă o imagine proastă despre el va circula mâine. Văd însă o mulțime de videoclipuri despre Donald Trump care urmează să circule”, a scris el. Aceeași poveste și la BBC. „Câștigătorul este cel care a ieșit cel mai puțin pătat. Astăzi, acesta este Joe Biden”, scrie Anthony Zurcher.

Alte două sondaje oferă o primă estimare. Potrivit sondajului CNC, 60% pentru Biden și 28% pentru Trump. Dar, potrivit unui sondaj CBS: 48% pentru Biden și 41% pentru Trump.

Insultele și întreruperile au punctat dezbaterea

Britanicii de la The Independent spun că Joe Biden este în frunte. John Benett, șeful biroului din Washington, a explicat că democratul părea mai „prezidențial decât adversarul său”. Cu toate acestea, trebuie amintit că Donald Trump nu este judecat de către baza sa electorală.

În general, toată lumea este de acord că dezbaterea nu a fost la nivel înalt. „Cine a câștigat? Nimeni. Nu politica. Nu americanii care nu au vrut o dezbatere la înălțimea mizei în joc”, scrie Célia Belin, politolog specializat în Statele Unite, pe Twitter. Jean-Eric Branaa, de asemenea politolog, explică, în ciuda tuturor, într-o analiză, că „Joe Biden a avut succes în seara precedentă”. Ultimele două dezbateri vor avea loc în 15 și 22 octombrie.

Sursa: CNews

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook