China vrea probe dintr-un laborator american despre care spune că se află la originea pandemiei

China vrea probe dintr-un laborator american despre care spune că se află la originea pandemiei

Președintele american a cerut seviciilor de informații să investigheze originile SARS-Cov-2, ținând cont de posibilitatea ca virusul să fi pornit din laboratorul din Wuhan. Acum mai bine de un an, Donald Trump promova aceeași teorie, iar China l-a acuzat că încearcă să găsească un țap ispășitor pentru proasta gestionare a pandemiei.

De data asta, Beijingul contraatacă prin reactivarea unei teorii conspiraționiste potrivit căreia virusul a fost scăpat, de fapt, dintr-un laborator din SUA.

„Statelor Unite nu le pasă deloc de dovezi sau de adevăr și nu sunt interesate să realizeze un studiu științific serios privind originea virususlui. Sigurul scop este să folosească pandemia prin stigmatizare și manipulare politică, pentru a arunca vina pe altcineva”, spune purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian.

El a făcut referire la Fort Detrick din Maryland, un laborator de cercetare din domeniul biomedicinei care aparține Armatei SUA și care, fără dovezi, a fost legat de debutul pandemiei de către oficialii chinezi.

„Ce secrete se ascund în spatele Fort Detrick și ale celor peste 200 de laboratoare deținut de SUA peste tot în lume?”, întreabă Lijian, care consideră că Statele Unite „ar trebui să dea explicații întregii lumi”.

Ofesiva Chinei

Teoria legată de Fort Detrick a luat amploare la începutul acestui an, în perioada în care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a mers la Wuhan pentru investigații.

După ce OMS a finalizat ancheta, în februarie, Ministerul de Externe din China a cerut Statelor Unite să-i urmeze exemplul, să „acționeze pozitiv, într-o manieră cooperantă, în folosul științei” și să-i invite pe experții organizației să facă „un studiu legat de originea coronavirusului” pe teritoriul lor.

În martie, OMS a concluzionat că este „extrem de puțin probabil” ca SARS-Cov-2 să fi pornit dintr-un laborator. Raportul a aprins spiritele și a atras criticile guvernelor din întreaga lume, care sunt de părere că investigația a fost lipsită de transparență.

Dar Beijingul consideră că nu există motive pentru a accepta o nouă anchetă – indiferent cât de mult insistă administrația Biden.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook