Castelul Wesselenyi din Transilvania a fost vândut în Ungaria cu 800.000 de euro, pentru că statul român „s-a mișcat prea greu”

Castelul Wesselenyi din Transilvania a fost vândut în Ungaria cu 800.000 de euro, pentru că statul român „s-a mișcat prea greu”

Cel mai mare castel în stil baroc din Transilvania, Wesselenyi, a ajuns în posesia statului maghiar, după ce statul român, care avea prioritate, s-a mișcat prea greu din cauza birocrației. Proprietarii castelului din Jibou nu au mai avut bani să-l întrețină și au hotărât să-l vândă, dar autoritățile din România s-au mișcat mai lent decât vecinii unguri.

Castelul are două niveluri, peste 2.000 de metri pătrați și se află pe domeniu de un hectar. Moștenitorii proprietarului inițial l-au recâștigat în anul 2012 și au fost ulterior nevoiți să-l scoată la vânzare. Ministerul Culturii, Primăria din Jibou şi Consiliul Judeţean aveau prioritate să îl cumpere. Doar Consiliul Județean și-a arătat interesul, dar a făcut demersurile necesare au fost realizate într-un ritm greoi.

800.000 de euro au plătit ungurii, potrivit declarațiilor moștenitorilor. Consiliul Județean a aflat prea târziu că tranzacția a fost realizată, în timp ce pregăteau ultimii pași. Inițial, o firmă de consultanță a achiziționat proprietatea, care a fost vândută statului maghiar câteva zile mai târziu.

Președintele Consiliului Județean Sălaj consideră însă că tranzacția este ilegală și a acționat în instanță, potrivit Mediafax.

„Proprietarul credem noi că nu a fost de bună credinţă atunci când a făcut toţi paşii pentru a vinde castelul. Noi am cerut printr-o acţiune în instanţă anularea contractului de vânzare-cumpărare încheiat şi deschiderea posibilităţii de a îl cumpăra Cosiliul Judeţean Sălaj, aşa cum era corect. Ceea ce ne dorim noi este reabilitarea castelului, renovarea lui şi dezvoltarea unui compelx împreună cu Grădina Botanică din Jibou, care să atragă turişti şi îmbogăţira patrimonului cultural al judeţului Sălaj”, a declarat Dinu Iancu Sălăjanu.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook