China nu permite echipei de investigație a OMS să intre în țară, pentru a cerceta originile coronavirusului

China nu permite echipei de investigație a OMS să intre în țară, pentru a cerceta originile coronavirusului

Șeful OMS spune că este „foarte dezamăgit” de atitudinea Chinei de a bloca accesul experților săi pentru a investiga originile coronavirusului. Deplasarea este în curs de planificare încă din iulie 2020.

O echipă alcătuită din 10 experți de talie internațională, oameni de știință și virusologi, urma să meargă în China în prima parte a lunii ianuarie, pentru a cerceta modalitatea prin care a apărut și s-a răspândit SARS-Cov-2.

Însă oficialii chinezi nu au finalizat încă documentele necesare pentru a permite echipei să intre în țară, deși OMS tratează această problemă încă din luna iulie a anului trecut.

„Astăzi am aflat că autoritățile din China nu au aprobat încă sosirea echipei. Sunt foarte dezamăgit de aceste vești, având în vedere că doi dintre experții noștri deja sunt pe drum, iar alții și-au amânat călătoria în ultimul moment, deși au fost tot timpul în legătură cu oficialii chinezi”, spune Tedros Adhanom Ghebreyesus.

El menționează că a „transmis clar” chinezilor că misiunea este prioritară pentru OMS. „Suntem determinați să pornim investigația cât mai repede posibil”.

Membrii echipei OMS au pornit sau urmau să pornească din țările lor în ultimele 24 de ore, spre China, ca parte a unui program validat de OMS și guvernul chinez. Experții aleși din mai multe state ale lumii urmau să ajungă în Wuhan pentru a stabili cum a fost transmis virusul la oameni.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook