„China este cel mai important partener al nostru”. Talibanii se bazează pe banii chinezilor pentru a reconstrui țara

„China este cel mai important partener al nostru”. Talibanii se bazează pe banii chinezilor pentru a reconstrui țara

Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, spune că noua conducere a Afganistanului se va baza în principal pe finanțările din partea Chinei, după ce trupele străine s-au retras. Într-un interviu publicat de ziarul italian La Repubblica, Mujahid spune că talibanii vor lupta pentru repornirea economiei cu ajutorul Chinei.

„China este cel mai important partener al nostru și reprezintă o oportunitate extraordinară și fundamentală pentru noi, pentru că este gata să investească și să reclădească țara”, spune el.

Mujahid menționează că Noul Drum al Mătăsii – o inițiativă prin care China vrea să își intensifice influența globală prin deschiderea de noi rute comerciale – reprezintă un proiect de mare preț pentru talibani.

„Existe mine foarte bogate în cupru, care cu ajutorul chinezilor, își pot relua activitatea și pot fi modernizate. În plus, China reprezintă biletul nostru de intrare pe piețele comerciale din întreaga lume”.

Afganistanul are nevoie disperată de bani, iar talibanii nu au prea multe șanse de primi acces la bunurile în valoare de 10 miliarde de dolari pe care Banca Afgană Centrală le deține în străinătate.

Sursa: Al Jazeera

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook