Certificatul european de sănătate se află în faza de testare. Ar putea fi utilizat de la 1 iunie

Certificatul european de sănătate se află în faza de testare. Ar putea fi utilizat de la 1 iunie
Aeroportul Orly, Paris. Foto: AP

Permisul european de sănătate, care face încă obiectul negocierilor politice în UE, a întrat luni într-o fază de teste care ar trebui să îi permită să fie operațional din punct de vedere tehnic în iunie, înainte de sezonul estival, a anunțat Comisia Europeană.

Franța și Malta sunt primele două țări care testează interoperabilitatea sistemului. Este vorba de verificarea capacității statelor membre de a se conecta la „portalul” european pus la dispoziție.

Faza pilot, care durează două săptămâni, implică un total de 18 țări ale UE, plus Islanda, a declarat un purtător de cuvânt al executivului UE, Johannes Bahrke.

De la 1 iunie

Programul de test nu implică utilizarea datelor reale sau participarea cetățenilor. Dar de la 1 iunie, țările membre vor putea începe să utilizeze sistemul în condiții reale, dacă vor fi pregătite, a spus purtătorul de cuvânt.

Certificatul european de sănătate este destinat să ofere un cadru armonizat care să faciliteze libera circulație în UE în această vară.

Conține un cod QR care indică faptul că titularul a fost vaccinat, are un test negativ sau a fost vindecat de Covid-19. Este însoțit de o semnătură electronică care atestă autenticitatea. La verificarea certificatului de către autoritatea competentă (polițist de frontieră, poliție), codul QR este scanat și semnătura electronică este verificată.

Statele membre decid dacă doresc să-l includă în cererea lor națională de monitorizare – ca în Franța – sau dacă utilizează o cerere separată.

Sistemul este dezvoltat de companiile germane T-Systems și SAP.

Noi negocieri marți

Regulamentul privind certificatul european de sănătate face obiectul discuțiilor dintre europarlamentari și reprezentanții Consiliului, o instituție care reprezintă statele membre.

Dezacordurile se referă în special la gratuitatea sau la plafonarea prețului testelor, condiții cerute de Parlamentul European.

Deputații solicită, de asemenea, blocarea unui stat membru să impună restricții suplimentare, cum ar fi măsuri de carantină pentru titularii unui certificat de sănătate european. Însă țările membre doresc să-și rezerve această posibilitate.

O nouă sesiune de negocieri urmează să aibă loc marți. Orice compromis va trebui apoi aprobat de Consiliu și votat în plen în Parlamentul European. Comisia speră ca regulamentul să fie adoptat înainte de sfârșitul lunii iunie.

Sursa: Le Figaro

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook