S-a redeschis Scala din Milano, după 7 luni de pauză: muzicieni cu măști, spectatori doar în loje și mult entuziasm

S-a redeschis Scala din Milano, după 7 luni de pauză: muzicieni cu măști, spectatori doar în loje și mult entuziasm

Opera italiană La Scala s-a redeschis luni, la capacitate redusă, după aproape șapte luni de pauză. Membrii orchestrei, dirijați de Riccardo Chailly, și cei ai corului, mascați, au interpretat arii de Giuseppe Verdi, Richard Wagner și alți compozitori renumiți într-un auditoriu restrâns – cu aproximativ 500 de persoane care urmăresc concertul din loje.

Concertul – care marchează debutul la La Scala al sopranei norvegiene Lise Davidsen, în vârstă de 34 de ani – a câștigat o ovație de cinci minute și s-a încheiat cu un bis al „Va, Pensiero” al lui Verdi.

Pentru a respecta distanța dintre muzicieni, parterul a fost eliberat de scaune și acolo a fost instalată orchestra; publicul este așezat doar în loje, pauza a fost anulată și barurile închise. În programul festivităților: gel hidroalcoolic, măsurarea temperaturii, măști de protecție, si o limită de 500 de spectatori pe spectacol, dintr-o capacitate de 2000 de locuri.

„Este un simbol al redeschiderii, nu numai pentru La Scala, ci și pentru Italia în ansamblu”, a spus directorul artistic Dominique Meyer.

Italia evaluează măsurile de relansare a economiei și intenționează să ridice restricțiile de carantină pentru călătorii care sosesc din țările europene, Marea Britanie și Israel de la jumătatea lunii mai.

Italia și-a închis teatrele și sălile de concerte în octombrie anul trecut.

Concertul a marcat, de asemenea, 75 de ani de la redeschiderea operei din Milano, după atentatele din cel de-al Doilea Război Mondial.

„Este o dublă renaștere: Toscanini a deschis La Scala după război și noi încercăm să o revigorăm după pandemie, există aceeași dorință de supraviețuire”, se entuziasmează Stefano Cardo, clarinetist al orchestrei La Scala din 2007. Italia, care a plătit un preț mare pentru pandemie, cu peste 122.000 de decese, și-a redeschis cinematografele și teatrele pe 26 aprilie.

„A fost un fel de recucerire a ceea ce am avut înainte de pandemie. A fi aici în seara asta îmi face pielea de găină”, a declarat bijutierul Andrea Sangalli, în vârstă de 47 de ani.

Marți, Riccardo Muti va dirija un concert cu orchestra Wiener Philharmoniker, în timp ce dirijorul britanic Daniel Harding este programat să urce pe scenă pe 17 mai.

Biletele pentru toate cele trei spectacole sunt epuizate.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook