Cercetătorii au depistat o „versiune ascunsă” a tulpinii Omicron, care nu poate fi deosebită de alte variante

Cercetătorii au depistat o „versiune ascunsă” a tulpinii Omicron, care nu poate fi deosebită de alte variante

Oamenii de știință spun că au identificat o versiune „ascunsă”  («stealth») a variantei Omicron, care nu poate fi deosebită de alte variante folosind testele PCR, pe care oficialii de sănătate publică le utilizează pentru a obține o imagine rapidă a răspândirii noii tulpini în întreaga lume.

Varianta « ascunsă » are multe mutații în comun cu Omicron, dar îi lipsește o modificare genetică specială care permite testelor PCR să fie folosite ca un mijloc de semnalare a cazurilor.

Varianta este încă detectată ca fiind un coronavirus prin teste obișnuite și poate fi identificată ca variantă Omicron prin teste genomice, dar cazurile probabile nu sunt semnalate prin teste PCR de rutină, care dau rezultate mai rapide.

Cercetătorii spun că este prea devreme pentru a ști dacă noua formă de Omicron se va răspândi în același mod ca varianta standard, dar că versiunea „ascunsă” este distinctă genetic și, prin urmare, se poate comporta diferit.

Varianta ascunsă a fost observată pentru prima dată printre genomurile identificate în ultimele zile în Africa de Sud, Australia și Canada, dar este posibil să se fi răspândit deja pe scară largă.

Două subvariante

Descoperirea noii forme de Omicron i-a determinat pe cercetători să împartă descendența B.1.1.529 în Omicron standard, cunoscut sub numele de BA.1, și varianta mai nouă, cunoscută sub numele de BA.2. Profesorul Francois Balloux, director al Institutului de Genetică de la University College London, spune că 42 sau aproximativ 6% din cele 709 genomuri Omicron trimise bazei de date a genomului Gisaid au fost BA.2.

„Există două filiații în Omicron, BA.1 și BA.2, care sunt destul de diferențiate genetic”, spune el. „Cele două descendențe se pot comporta diferit.”

Oamenii de știință folosesc analiza întregului genom pentru a confirma care variantă a cauzat o infectare cu Covid, dar testele PCR pot oferi uneori o indicație. Aproximativ jumătate dintre aparatele PCR din Marea Britanie caută trei gene în virus, dar Omicron (și varianta anterioară Alpha) testează pozitiv doar două dintre ele.

O necunoscută majoră este modul în care a apărut varianta ascunsă. Este atât de distinctă genetic încât se poate califica ca o nouă „variantă de îngrijorare”, dacă se răspândește rapid.

Sursa: The Guardian

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook