Cele mai multe contaminări cu Covid-19 se produc acasă, în familie. „Cele mai mari rate de transmitere, dintre mediile închise”

Cele mai multe contaminări cu Covid-19 se produc acasă, în familie. „Cele mai mari rate de transmitere, dintre mediile închise”

Contaminarea are loc în principal acasă, în familie, comparând mediile interioare frecventate în special, arată Datele colectate de cercetătorii de la Imperial College London. „Cele mai mari rate de transmisie în mediile interioare sunt acasă”.

Este o confirmare. Un studiu britanic realizat de cercetători de la Imperial College London a evidențiat faptul că infectarea cu Covid-19 are loc în principal acasă, dintre toate mediile interioare.

„În familie sunt cele mai mari rate de transmisie, comparativ cu alte medii sociale, cum ar fi întâlnirile cu prietenii, călătoriile, îngrijirea sănătății, locul de muncă și contactul strâns ocazional”, rezumă raportul.

În detaliu, aproximativ un sfert dintre infectările simptomatice apar în familie, cea mai mare rată dintre contaminările cu contact apropiat. Majoritatea datelor analizate provin din studii efectuate în China, unde au fost implementate politici stricte de control, care ar putea limita relevanța estimărilor, menționează însă cercetătorii.

Studiul, care acoperă diferite tipuri de contact, inclusiv în case, întâlniri cu prietenii și familia, călătorii, asistență medicală, locul de muncă și contact strâns ocazional (cu străini, în timp ce faci cumpărături într-un supermarket, de exemplu) a constatat că riscul transmiterii în casă este estimat la 21,1%. În plus, rata de reproducere – estimarea numărului mediu de persoane infectate de un pacient – este de aproximativ 0,96 în acest caz.

Cazuri asimptomatice, mai puțin contaminante

Echipa Imperial College a constatat, de asemenea, că riscul ca un membru al familiei să infecteze un altul este crescut atunci când timpul de expunere este mai mare de cinci zile. „În timp ce multe țări continuă să recomande măsuri de„ izolare la domiciliu” pentru sezonul de iarnă,  rezultatele noastre arată că este probabil ca acest tip de măsuri să joace un rol important în nivelul de transmitere al virusului ”, explică cercetătorul Hayley Thompson, autorul raportului Imperial College.

Pentru profesorul și epidemiologul Neil Ferguson, de asemenea coautor al raportului, „această analiză oferă primele dovezi că asimptomaticii sunt mai puțin contagioși decât cei simptomatici”. „Acest lucru întărește dovezile referitoare la importanța transmiterii în casă, în special în contextul cazurilor simptomatice, care nu sunt izolate în afara domiciliului”, subliniază el.

Studiul evocă în special diferențele observate în capacitatea de transmisie a Covid-19 în funcție de nivelul simptomelor persoanelor pozitive. Acest potențial diferă și mai mult cu vârsta și este mai puțin important la persoanele sub 20 de ani. Date care au „implicații importante pentru strategiile de control ale contaminării”, inclusiv monitorizarea contactelor, testarea și izolarea rapidă a cazurilor dovedite.

Sursa: L’Express

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook