Cele 5 motive pentru care consilierii FDA nu recomandă a treia doză de vaccin anti-Covid

Cele 5 motive pentru care consilierii FDA nu recomandă a treia doză de vaccin anti-Covid

Comitetul pentru vaccinuri al Agenției pentru Medicamente (FDA) din SUA recomandă o utilizare limitată pentru a treia doză a vaccinului anti-Covid: pentru persoanele cu vârsta de 65 de ani și peste și pentru persoanele cu risc crescut de a dezvolta o formă severă. În plus, adaugă pe listă lucrători din domeniul sănătății și alte persoane cu risc crescut de a se infecta la locul de muncă.

Care sunt motivele pentru care nu recomandă un rapel fiecărei persoane care își dorește? Membrii Comitetului consultativ privind vaccinurile și produsele biologice răspund:

1.Este prea curând

„Scopul vaccinului este de a proteja împotriva formelor grave de Covid”, spune dr. Paul Offit, profesor de pediatrie la Spitalul de Copii din Philadelphia. „Datele arată că cele două doze sunt suficiente, este exact ceea ce ne așteptam”.

Și compania Pfizer spune că vaccinul are eficiență crescută în prevenirea formelor severe, spitalizărilor și deceselor în SUA – peste 90%. Laboratorul farmaceutic susține că este posibil ca protecția să scadă în timp, dar mulți experți nu cred asta.

2.Nu există suficiente dovezi pentru a justifica dozele de rapel

„Avem nevoie de acest lucru acum – o doză de rapel, în special pentru persoanele în vârstă și (pentru cele cu) cu risc ridicat -, dar împărtășesc îngrijorarea colegilor mei legat de faptul că datele de siguranță sunt prea puține pentru a extinde măsura la populația generală”, spune dr. Mark Sawyer, profesor de pediatrie clinică la Universitatea din California San Diego.

„Sper că CDC va demara campania de rapel treptat.”

Dr. Michael Kurilla, specialist în boli infecțioase la Centrul Național pentru Avansarea Științelor Translaționale, suspectează că Pfizer a mers prea departe în extrapolararea datelor legate de persoanele în vârstă către o populație mai tânără.

„Deci, nu este clar că toată lumea are nevoie de un stimulent, în afară de un subgrup al populației, care în mod clar prezintă un risc ridicat de a dezvolta forme grave”, spune Kurilla. „Nu îmi este clar că datele pe care le vedem momentan se aplică populației generale”.

3.Este nevoie de mult mai multe date și de posibilitatea de a identifica eventuale concluzii greșite

Dr. Philip Krause, director adjunct al Biroului de Cercetare și Revizuire a Vaccinurilor al FDA, menționează că Pfizer folosește date care nu au fost revizuite de experți.

„O mare parte din datele care au fost prezentate și discutate nu sunt evaluate de experți independenți și nu au fost revizuite de FDA”, spune Krause.

Krause, împreună cu un alt oficial FDA, Marion Gruber, au semnat o lucrare publicată în The Lancet la începutul acestei săptămâni, în care susțin că este prea devreme să începi să le oferi oamenilor rapeluri.

Kurilla remarcă faptul că studiile Pfizer s-au bazat în mare parte pe măsurători ale anticorpilor, fără a analiza alte aspecte importante ale răspunsului imun.

„Este un pic dezamăgitor, există foarte puține date despre răspunsurile imune celulare și totul s-a concentrat asupra anticorpilor neutralizanți”, spune Kurilla. Imunologii subliniază că protecția de lungă durată este oferită de celulele imune numite B și T, iar Pfizer a prezintă doar date despre acțiunea anticorpilor.

„Ne lipsesc datele, inclusiv cele despre dozele de vaccin deja administrate”, spune dr. Hayley Ganz, profesor de pediatrie la Stanford University Medical Center.

4.Îngrijorări cu privire la adolescenți și adulți tineri

„Ni se cere să aprobăm un vaccin cu trei doze pentru persoanele cu vârsta de 16 ani și peste, fără nicio dovadă clară”, subliniază Offit.

„Riscurile ar putea depăși beneficiile. Știm că tinerii de 16-29 de ani are un risc mai mare de miocardită”, adaugă el.

Doctorul FDA Doran Fink spune că agenția nu este sigură. „Nu avem încă suficiente date pentru a ști care ar fi riscul de dezvoltare a miocarditei sau pericarditei după o doză de rapel”, spune el. Studiile arată că adulții mai tineri și adolescenții, în special bărbații, prezintă un risc mai mare de apariție a acestei inflamații rare a inimii după administrarea unui vaccin ARNm, cum este Pfizer.

„Am discutat necesitatea unor astfel de investigații cu producătorii de vaccinuri”, spune Fink.

5.Este mai important să oferim primele doze persoanelor nevaccinate

Dr. Cody Meissner, profesor de pediatrie la Școala de Medicină a Universității Tufts, nu crede că rapelurile vor contribui semnificativ la controlul pandemiei.

„Este foarte important ca mesajul principal pe care îl transmitem în continuare să fie că trebuie să facem tuturor două doze. Toată lumea trebuie să primească seria primară”, crede el.

„Este frustrant, avem în Statele Unite stocurile necesare de vaccin și nu am reușit să atingem o rată de vaccinare care ar duce la un control mult mai bun al pandemiei”, afirmă dr. Melinda Wharton, director al Diviziei Servicii de Imunizare de la Centrul SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

Sursa: CNN

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook