Cehia| Cea mai mare rată a infectărilor din lume. Numărul cazurilor Covid s-a dublat de la începutul lunii

Cehia| Cea mai mare rată a infectărilor din lume. Numărul cazurilor Covid s-a dublat de la începutul lunii

Cehia trece pe primul loc în clasamentul celor mai afectate țări europene, în contextul epidemiei Covid-19. O analiză efectuată de AFP indică faptul că țara conduce chiar statisticile mondiale în ceea ce privește noile infectări la 100.000 de locuitori, pe parcursul ultimelor 14 zile și se situează pe locul al doilea, după Slovacia, privind rata mortalității.

Marți, Cehia a înregistrat peste 11.200 de cazuri noi în ultimele 24 de ore, 1.300 de pacienți se află la reanimare și 660 sunt conectați la ventilatoare, potrivit declarațiilor vice-ministrului Sănătății , Vladimir Cerny. Numărul persoanelor testate pozitiv pentru Covid-19 s-a dublat de la începutul lunii februarie.

Sistemul de sănătate, aproape de colaps

Guvernul, care a reușit să controleze răspândirea virusului în timpul primului val din primăvară, s-a confruntat de atunci cu perioade recurente ale epidemiei Covid. „Suntem pe punctul de a depăși capacitatea de terapie intensivă”, spune Cerny, subliniind în primul rând lipsa de personal calificat. „Nu există nicio modalitate de a menține standardele actuale de îngrijire a sănătății, există încetiniri și întârzieri în îngrijirea non-Covid. Sistemul în ansamblu este aproape de a-și atinge limitele”.

Se înăspresc măsurile

Pentru a face față accelerării epidemiei, guvernul ceh a ordonat locuitorilor să poarte măști de protecție FFP2 sau mai bune – sau două măști obișnuite suprapuse – în clădirile publice, în magazine și în stațiile de transport public, începând de joi. Trei regiuni puternic afectate de răspândirea virusului au fost izolate de la începutul lunii. Restaurante, cinematografe, teatre și majoritatea magazinelor rămân închise, la fel ca școlile, cu excepția grădinițelor și a primelor două clase ale școlii primare.

Țara a început vaccinarea împotriva Covid-19 chiar după Crăciun. 561.000 de persoane au primit până acum prima doză a vaccinului, iar 213.400 au primit și rapelul.

De la începutul pandemiei, Republica Cehă, cu 10,7 milioane de locuitori, a înregistrat peste 1.160.000 de cazuri de contaminare și peste 19.500 de decese.

Sursa: LCI

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook