CEDO decide că atribuirea cu întâietate a numelui tatălui unui copil ai cărui părinți sunt în dezacord este discriminatorie

CEDO decide că atribuirea cu întâietate a numelui tatălui unui copil ai cărui părinți sunt în dezacord este discriminatorie

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis marți, 26 octombrie, că atribuirea automată a numelui tatălui, urmat de cel al mamei, unui copil ai cărui părinți sunt în dezacord este „discriminatorie”, motivând că „imposibilitatea unei derogări de la regulă” este „excesiv de rigidă”.

Instanța a fost sesizată de o femeie din Spania care se despărțise de partenerul ei în timpul sarcinii. Când copilul ei s-a născut, în 2005, legea spaniolă prevedea că, în cazul unui dezacord între părinți, copilul va purta numele de familie al tatălui, urmat de cel al mamei. Judecătorii CEDO consideră că regula de atribuire a numelui „se poate dovedi necesară în practică și nu este neapărat în contradicție” cu Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Insă „imposibilitatea derogării de la regulă este excesiv de rigidă și discriminatorie față de femei”, iar „tratamentul preferențial” nu era justificat și, prin urmare, constituie o încălcare a Convenției. Magistrații europeni au justificat decizia prin împrejurările particulare ale situației: copilul reclamantului nu a fost recunoscut imediat de tatăl său și, prin urmare, a purtat doar numele de familie al mamei sale „mai bine de un an”, până la recunoașterea paternității.

Spania a fost obligată să plătească reclamantei „daune morale” în valoare de 10.000 de euro.

Între timp, situația s-a schimbat în Spania unde, după ce, în 2011, a fost adoptată o lege care spune că, în caz de neînțelegere între părinți, este la latitudinea judecătorului de stare civilă să hotărască ordinea de atribuire a numelor de familie, luând drept criteriul principal „interesul copilului”.

Sursa: Le Figaro

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook