Ce se întâmplă cu cele 500.000 de doze de Remdesivir comandate de UE? OMS a retras avizul de utilizare a tratamentului

Ce se întâmplă cu cele 500.000 de doze de Remdesivir comandate de UE? OMS a retras avizul de utilizare a tratamentului

La începutul lunii octombrie, Comisia Europeană a comandat 500.000 de doze de Remdesivir, a cărui utilizare ca tratament împotriva Covid nu mai este acum recomandată de OMS.

Anunțul a provocat, fără îndoială, emoții la Bruxelles. Vinerea aceasta, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și-a actualizat avizul cu privire la utilizarea Remdesivirului ca tratament împotriva Covid-19. Agenția ONU nu mai recomandă acum utilizarea acestui medicament dezvoltat de Gilead Sciences.

O decizie surpriză, care vine la o lună și jumătate după o comandă masivă de 500.000 de doze de Veklury (denumirea remdesivir) făcută de Comisia Europeană, pentru a veni în ajutorul statelor membre. În august, erau deja rezervate 30.000 de doze, pentru o sumă de 63 de milioane de euro.

Clauzele decisive ale contractului

Detaliile ultimului contract semnat între Bruxelles și Gilead nu au fost dezvăluite. „Există clauze de retragere? Aceasta este întrebarea. Fie există o clauză de retragere, iar Uniunea Europeană poate anula cu ușurință comanda, fie nu există nicio clauză specifică, iar autoritățile s-au grăbit. Acesta este jocul lui Gilead”, spun economiștii.

Dacă CE ar onora contractul, ar avea totuși soluții alternative. „Țările Uniunii Europene ar putea să îl folosească pentru o altă boală, așa cum se întâmplă în prezent, și nu pentru Covid-19. Dar UE ar ajunge să aibă multe doze, care au dată de expirare”, subliniază pentru L’Express Carine Milcent, specialist în sisteme de sănătate.

Un obstacol pentru Gilead, dar nu un dezastru economic

Recomandarea OMS este o lovitură pentru Gilead, dar nu neapărat un dezastru economic. Remdesivirul are particularitatea de a fi un medicament care nu a fost inițial destinat pentru Covid-19.

Gilead a profitat de sosirea coronavirusului pentru a se deschide către o nouă piață. La sfârșitul lunii octombrie, medicamentul sporise veniturile Gilead cu aproape 900 de milioane de dolari în al treilea trimestru și era al doilea cel mai vândut, după medicamentul său împotriva HIV. „Dacă acest lucru nu funcționează pentru Gilead, este o pierdere, dar era de așteptat. A fost o oportunitate, nu e o pierdere mare”, explică Nathalie Coutinet.

O opinie lăsată la latitudinea statelor

Rămâne de văzut și dacă sfaturile OMS vor fi urmate în lume și mai ales în Uniunea Europeană. „Țările sunt suverane. OMS este acolo doar pentru a-și da avizul și nu poate obliga statele să respecte recomandările. Putem vedea că nu există aceeași politică privind medicamentele în diferite țări, chiar și în Uniunea Europeană”. Unii și-ar putea păstra astfel modelul de îngrijire a pacientului, inclusiv tratamentul cu Remdesivir. „Vorbim despre tratament aici. Este doar un element al unui protocol complet care implică administrarea unei game de medicamente. Remdesivirul e doar un element al unui dispozitiv”, spun specialistii

La începutul lunii iulie, Veklury devenise primul antiviral care a fost aprobat de Agenția Europeană pentru Medicamente. În primăvară, Food and Drug Administration (FDA) a emis o autorizație de urgență pentru Veklury, înainte de a-l aproba definitiv, la sfârșitul lunii octombrie.

Sursa: L’Express

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook