Ce reprezintă „anticorpii sintetici Covid-19” produși de Regeneron. Rezultatele sunt încurajatoare

Ce reprezintă „anticorpii sintetici Covid-19” produși de Regeneron. Rezultatele sunt încurajatoare

Președintele american Donald Trump a primit o singură doză de 8 grame de cocktail cu anticorpi policlonali Regeneron, ca măsură de precauție, potrivit unei note a medicului de la Casa Albă, dr. Sean Conley. Cocktailul cu anticorpi este studiat în patru studii clinice de ultimă fază, iar siguranța și eficacitatea acestuia nu au fost pe deplin evaluate de nicio autoritate de reglementare, transmite compania pe pagina sa web.

De asemenea, președintele ia zinc, vitamina D, famotidină, melatonină și aspirină.

Noile date livrate de compania de biotehnologie Regeneron fuseseră publicate pe 29 septembrie și par să ridice entuziasmul pentru medicamentele cu anticorpi monoclonali folosite ca tratament pentru Covid-19, dar experții avertizează că vor fi necesare mai multe date pentru a afla cât sunt de benefice.

O doză mare de cocktail cu anticorpi al companiei, REGN-COV2, a făcut ca nivelurile virusului să scadă rapid la pacienții infectați care nu sunt spitalizati, indicând că tratamentul i-ar putea ajuta să-și îmbunătățească starea, a raportat Regeneron pe 29 septembrie intr-un comunicat de presă. Rezultatele complete vor fi publicate la o dată ulterioară.

„Nu este nimic în neregulă cu privire la aceste descoperiri, pur și simplu nu putem spune multe despre cât de bun va fi”, a declarat Eric Topol, directorul Scripps Research Translational Institute. Ca și în cazul datelor evidențiate după testarea unui anticorp similar, dezvoltat de Eli Lilly, el a avertizat că informațiile de până acum nu sunt suficiente pentru ca Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) să acorde autorizație de utilizare de urgență.

Datele par să arate că anticorpul a avut un efect mai mare la pacienții care au fost testați pozitiv pentru SARS-CoV-2, dar nu au creat niveluri ridicate ale propriilor anticorpi împotriva virusului. În cazul acestor pacienți, chiar și o doză mai mică de anticorpi Regeneron pare să ducă la îmbunătățirea rapidă a stării de sănătate.

Anticorpii monoclonali sunt versiuni sintetice ale uneia dintre armele sistemului imunitar împotriva agenților patogeni. De la începutul pandemiei, unii experți s-au arătat foarte optimiști cu privire la această tehnologie care crează noi medicamente pentru combaterea SARS-CoV-2, virusul care provoacă Covid-19. Dar acest potențial ar putea fi limitat de capacitatea de a produce cantități mari de tratamente. Regeneron a ajuns la un acord cu Roche, gigantul elvețian al medicamentelor, pentru a-și crește capacitatea de producție.

Experții au spus că vor fi necesare studii mai lungi, în curs de desfășurare, pentru a afla cu adevărat dacă tratamentele cu anticorpi îmbunătățesc starea pacienților.

„Suntem foarte încurajați de natura robustă și consecventă a acestor date inițiale, precum și de profilul de siguranță bine tolerat și am început să discutăm rezultatele noastre cu autoritățile de reglementare, continuând în același timp studiile ”, a spus George Yancopoulos, director științific la Regeneron.

Datele provin de la 275 de pacienți din studiul Regeneron care testează REGN-COV2, testați pozitiv pentru Covid-19, dar care nu sunt spitalizați.

Pacienții au primit fie un placebo, fie 2,4 grame de REGN-COV2 sau 8 grame de REGN-COV2. (Cocktailul de anticorpi este administrat intravenos.)

Doza mare a produs scăderea nivelurilor virale comparativ cu placebo, după șapte zile, un rezultat semnificativ statistic. În cazul dozei mici, nu a existat o reducere semnificativă statistic.

La începutul studiului, Regeneron a testat pacienții nu numai pentru a vedea dacă au SARS-CoV-2, ci și pentru a vedea dacă au dezvoltat proprii anticorpi împotriva virusului. Compania a constatat că 45% dintre pacienți au creat anticorpi, 41% nu au creat, și 14% au avut rezultate neclare.

Cei fără anticorpi au avut niveluri mai ridicate ale virusului în teste. Iar cei cu anticorpi proprii și-au îmbunătățit starea mult mai repede. Pacienții cu proprii anticorpi din grupul placebo n-au mai avut simptome după șapte zile, în timp ce, la cei fără anticorpi, au durat 13 zile până când simptomele au dispărut.

Dintre cei 275 de pacienți pentru care se raportează datele, 50% erau hispanici, 14% erau afro-americani, iar pentru restul aceste date nu au fost dezvăluite. În medie, aveau 45 de ani. 49% dintre participanți au fost bărbați și 51% au fost femei.

O a doua parte a studiului va recruta 1.300 de pacienți, care vor fi urmăriți timp de 29 de zile.

Sursa: France 24

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook