Cât valorează pensia de fost președinte acordată lui Donald Trump și cum ar putea să piardă acest drept

Cât valorează pensia de fost președinte acordată lui Donald Trump și cum ar putea să piardă acest drept

Donald Trump tocmai a părăsit Biroul Oval, lăsându-i locul celui de-al 46-lea președinte al SUA, Joe Biden. A plecat cu mult zgomot, afirmând până în ultima clipă că alegerile i-au fost furate, iar democrații au organizat „cea mai mare fraudă din istorie”. Acuzațiile pe care le-a lansat i-a determinat pe susținătorii săi să ia cu asalt clădirea Capitoliului, ceea ce i-a adus fostului președinte un proces de impeachment.

Președinții care nu-și duc mandatul la bun sfârșit și sunt demiși în urma unui proces, nu pot lua pensie. Este posibil să fie și situația lui Trump. Dar ar fi nevoie de un alt doilea vot, în afară de cel din Senat, pentru că mandatul său s-a încheiat înainte de proces.

Dacă este eligibil pentru a primi pensie, Trump va beneficia de 221.400 de dolari pe an, la care se adaugă alte beneficii – poate ajunge astfel la 1 milion de dolari.

Fonduri pentru călătorii, pentru închirierea unui spațiu de birouri sau salarii pentru angajați – sunt beneficii pe care foștii președinți le primesc de la statul american, scrie CNN.

Cei mai mulți bani merg spre chirii –  Bill Clinton, George W. Bush și Barack Obama au primit, fiecare, mai mult de 500.000 de dolari pentru închirierea unor spații folosite drept birouri.

Trump nu are dreptul la asigurare de sănătate, deoarece nu a petrecut măcar cinci ani la Casa Albă. Un alt fost președinte încă în viață care nu se califică este Jimmy Carter.

Însă pensia s-ar putea să nu conteze atât de mult pentru Donald Trump, din moment ce a renunțat și la salariul de 400.000 de dolari la care avea dreptul în timpul mandatului. Banii au mers spre diferite departamente guvernamentale.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook