Cât de utilă este purtarea unei măști în aer liber. Ce spun specialiștii

Cât de utilă este purtarea unei măști în aer liber. Ce spun specialiștii

Mulți dintre noi ne punem problema utilității purtării unei măști în exterior, în lupta împotriva epidemiei Covid-19. Multe state europene au impus această nouă măsură de prevenție, aplicată în zonele care sunt mai grav afectate de epidemie.

Principiul precauției

Nu există în prezent un consens formal ferm și definitiv din partea comunității medicale și a specialiștilor din domeniul igieniștilor, cu privire la această întrebare, care să se bazeze pe un set de studii aprobate științific. Motivul este simplu: noi informații despre coronavirus apar în timp real.

Cu toate acestea, chiar dacă specialiștii insistă asupra absenței unui consens științific legat de purtarea unei măști în spațiile exterioare, toți ajung la aceeași concluzie, care atinge principiului precauției. Ei recomandă să porți masca afară, în situații în care te intersectezi cu alte persoane și nu ești sigur că poți menține distanța fizică.

Ideea este, de asemenea, să anticipezi reacția celorlalți, potrivit lui Véronique Merle, medic igienist și profesor de sănătate publică din Rouen: „Distanțarea fizică se poate respecta când toate persoanele implicate sunt responsabile. La piață nu pot garanta că persoana din fața mea nu se va apropia, așa că îmi pun masca.”.

Bruno Lina, membru al Consiliului Științific din Franța, care recomandă masca în aer liber în prezența altor oameni, detaliază: „Vara mai ales, când nu bate vântul și unde există adunări mari (de exemplu, în piețe), pare legitim să se ia măsuri de precauție pentru a reduce riscul de transmitere.”.

În această logică, purtarea măștii în pădure sau pe o plajă, de exemplu, este excesivă.

Micropicături

Ceea ce este încă necunoscut este în ce măsură și cât timp virusul rămâne activ în aerul din exterior. Bruno Grandbastien, igienist: „Adesea auzim argumentul unei diluări semnificative a excreției virale a unei persoane, atunci când aceasta se află afară. Dar alte dovezi sugerează că virusul persistă în aer timp de 1 până la 2 ore, dar nu este clar dacă rămâne infecțios în tot acest timp. De fapt, există foarte puține date.”.

Bruno Lina adaugă: „Studii diferite se contrazic. Depinde de context. Se știe că micropicaturile sunt infecțioase. Trebuie să fim prudenti si să spunem că acest mod de transmitere prin aerosoli nu este marginal, că este posibil și mai important decât am crezut. Dar nivelul precis de infecțiozitate nu este încă determinat precis.”.

Cocktail de măsuri

De aici rezultă acest principiu de precauție, cel puțin în prezența altor persoane, chiar și în aer liber. Pentru a simplifica, Henri Julien, președintele Societății Franceze de Medicină pentru Dezastre și membru al Academiei de Medicină, care a recomandat încă de la începutul epidemiei purtarea măștii peste tot, dă exemplul fumului de țigară. „Afară, când e vânt, fumul de țigară este diluat. În interior, când vă aflați în aceeași cameră cu un fumător, veți respira din plin fumul pe care acesta îl emană. Și pe o terasă, de exemplu, este posibil să fim deranjați de fumul vecinului. Trebuie să adoptăm aceeași logică cu persistența micropicăturilor în aer.”.

Sursa: Liberation

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook