Cancel Cuture| Mexico City înlocuiește statuia lui Cristofor Columb cu cea a unei femei indigene

Cancel Cuture| Mexico City înlocuiește statuia lui Cristofor Columb cu cea a unei femei indigene
Statuie a lui Cristofor Columb în Mexico City

Autoritățile mexicane confirmă faptul că o statuie a navigatorului și exploratorului italian Cristofor Columb va fi înlocuită cu cea a unei femei indigene. În locul respectiv va fi plasată o sculptură a unei „femei olmece” a artistului mexican Pedro Reyes, spune primarul din Mexico City, Claudia Sheinbaum. „Tocmai femeile indigene au avut probabil cea mai mare influență în istoria Mexicului și au fost cel mai puțin recunoscute”, spune ea.

Cristofor Columb, a cărui expediții de la finalul secolului al XV-lea au fost finanțate de Coroana Spaniolă, este văzut ca fiind un simbol al opresiunii și colonialismului, întrucât sosirea sa în America a deschis calea cuceritorilor spanioli.

Sheinbaum spune că relocarea statuii nu reprezintă o încercare de a „șterge istoria”, ci de a aduce „dreptate socială”. Ea subliniază că statuia „nu va fi ascunsă”, dar mișcarea va aduce recunoaștere civilizațiilor care existau în Mexic înainte de cucerirea spaniolă.

Statuia lui Cristofor Columb va fi „mutată într-un loc sigur, demn și adecvat”, potrivit Institutului Național de Antropologie și Istorie (INAH). Autoritățile au retras statuia în octombrie 2020, astfel încât lucrarea să fie „îngrijită de personal specializat în conservare și restaurare”. Dar, în loc să o reinstaleze în același loc, va fi trimisă într-un alt cartier al capitalei, pentru a elimina „riscurile privind această piesă de importanță artistică și istorică”.

Sursa: BBC

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook