UK| Autoritățile pregătesc noi restricții anti-Covid pentru luna octombrie, spune un expert guvernamental

UK| Autoritățile pregătesc noi restricții anti-Covid pentru luna octombrie, spune un expert guvernamental

Ministrul pentru administrarea vaccinurilor din Marea Britanie, Nadhim Zahawi, nu a negat faptul că restricțiile anti-Covid ar putea fi puse în aplicare din nou în octombrie, dacă numărul spitalizărilor rămâne crescut – dar totul depinde de succesul campaniei de vaccinare cu a treia doză, destinată vârstnicilor și celor vulnerabili.

Zahawi spune că programul de rapel este „prioritatea sa absolută”, întrucât „va ajuta în mod absolut la tranziția virusului de la pandemie la statutul endemic”.

El avertizează însă că „drumul către deschiderea economiei” va merge în direcția dorită doar „dacă facem asta bine”.

Rapoartele sugerează că vacanța școlară din octombrie ar putea fi prelungită de la o săptămână la două.

Avertismentul unui expert guvernamental

Declarațiile vin după ce ziarul INews a raportat că guvernul planifică restricții pentru luna octombrie, în cazul în care internările în spitalele Covid rămân la niveluri crescute.

Un expert guvernamental și membru al Sage ar fi declarat ziarului că Marea Britanie este pe punctul de a intra într-o „fază extinsă” a infectărilor și spitalizărilor, ceea ce ar putea obliga miniștrii să reintroducă restricții pe parcursul perioadei școlare de la sfârșitul lunii viitoare.

El a adăugat că, deși un blocaj complet este puțin probabil și ar fi o ultimă soluție, ar putea fi introduse unele măsuri, iar vacanța școlară ar putea fi prelungită dacă sistemul național de sănătate (NHS) este împins la limita capacității.

Nu există confirmări, deocamdată

Într-un interviu cu Kay Burley, pe Sky News, Zahawi nu a confirmat sau negat că va susține o izolare în octombrie, dacă spitalizările pentru COVID-19 rămân mari.

„Vaccinurile ne-au permis să ajungem la un echilibru, în sensul că au prevenit peste 100.000 de decese, multe, multe milioane de infectări și, bineînțeles, spitalizări”, spune el.

„Este la fel de evident că am redeschis economia la un nivel cât mai aproape de normal, deci programul de rapel este prioritatea mea absolută.”

„Doza trei îi va proteja pe cei mai vulnerabili de forme grave – ceea ce ne va ajuta în mod absolut să trecem virusul de la statutul epidemic la cel endemic.”

„Dacă facem asta bine, putem continua pe acest drum cu sens unic către deschiderea economiei.”

În timpul conferinței de marți dimineață, Zahawi a adăugat că nu a văzut încă niciun plan pentru o nouă izolare.

Dar, pentru că orice creștere a cazurilor ar exercita presiuni asupra NHS, autoritățile au luat în considerare un plan de protecție pentru iarnă.

Sursa: Sky News

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook