Bruxelles-ul solicită UE să se pregătească pentru „efectul de cocktail” dintre coronavirus și gripă și să evite izolarea

Bruxelles-ul solicită UE să se pregătească pentru „efectul de cocktail” dintre coronavirus și gripă și să evite izolarea

Uniunea Europeană rămâne vulnerabilă în cazul unui nou val de coronavirus și trebuie să se pregătească pentru a face față interacțiunii cu gripa sezonieră în toamnă, a avertizat Comisia Europeană miercuri, 15 iulie. „Virusul este încă aici și se răspândește în continuare. Prin urmare, trebuie să evităm improvizația ”, a insistat vicepreședintele instituției, Margaritis Schinas, în cadrul unei conferințe de presă.

„Sunt raportate focare în creștere, localizate în multe state membre. Pregătirea este esențială, mai ales înainte de toamnă și de iarnă”, a adăugat comisarul pentru sănătate Stella Kyriakides. „Trebuie să protejăm economiile, societățile și cetățenii de un nou val asemănător cu cel pe care l-am văzut în lunile anterioare, și de interacțiunea gripei sezoniere cu Covid-19. Ar fi un efect de cocktail ”, a insistat ea.

„Este responsabilitatea noastră să ne asigurăm că suntem pregătiți pe deplin. Acum nu este momentul să lăsăm garda jos ”, a spus ea, apelând la cele 27 de state membre să„ întreprindă acțiuni puternice și comune ”, cu sprijinul Comisiei în abordarea lor.

„Evitați izolarea generalizată”

Sănătatea este o competență națională, iar Comisia Europeană face recomandări pe care le va prezenta joi în cadrul unei reuniuni virtuale a miniștrilor sănătății din UE.

Cei doi comisari insistă asupra acțiunilor necesare pentru îmbunătățirea pregătirii și coordonării. Recomandă sprijinirea minorităților și a celor vulnerabili, plus măsuri pentru reducerea impactului gripei sezoniere. „Trebuie să evităm generalizarea izolărilor”, a insistat Margaritis Schinas.

Comisarul a refuzat să comenteze situațiile naționale. „Acum nu este momentul să evaluăm ce funcționează și ce nu. Suntem în luptă, în acțiune. Va veni timpul pentru recenzii ”.

„Dar am învățat din cele întâmplate. Începutul crizei nu a fost cel mai bun moment din Europa. Statele membre au reacționat sub presiune și au luat măsuri axate pe prioritățile naționale. Oamenii au arătat că așteaptă mai mult de la Europa și asta este pozitiv „.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook