Boris Johnson anunță că Marea Britanie „se confruntă cu al doilea val”. Se ia în calcul un nou blocaj

Boris Johnson anunță că Marea Britanie „se confruntă cu al doilea val”. Se ia în calcul un nou blocaj

„Nu există nicio îndoială, așa cum spun de câteva săptămâni încoace, că ne putem aștepta la un al doilea val și că acum îl vedem venind”, a spus liderul conservator în timp ce vizita un centru pentru vaccinuri în Didcot, lângă Oxford.

„Îl vedem în Franța, în Spania, în toată Europa. Mă tem că era absolut inevitabil să-l vedem și la noi în țară”, a spus el, deoarece rata de transmisie este acum între 1 și 1.4, implicând o accelerare a contaminărilor.

Înăsprirea măsurilor?

Boris Johnson nu a exclus o înăsprire a restricțiilor la nivel local, unde sunt interzise adunările mai mari de șase persoane, dar a spus că vrea să evite un nou blocaj național, care ar fi devastator pentru economie.

« Suntem gata să facem tot ce este nevoie pentru a proteja viețile »

Întrebat vineri despre anumite informații care au circulat în presă, care evocă ipoteza izolării pentru o perioadă de două săptămâni în timpul vacanței școlare care începe la jumătatea lunii octombrie, ministrul sănătății Matt Hancock a explicat la BBC că guvernul „vrea să evite blocarea națională, dar suntem gata să o facem dacă este necesar.”.

„Suntem gata să facem tot ce este necesar pentru a proteja viețile”, a spus el, subliniind că guvernul ar putea recurge la alte restricții locale, așa cum a făcut-o din nou joi în unele localități din Nord-Estul Angliei.

Măsurile vor intra în vigoare de marți, vizează două milioane de persoane, interzic în special întâlnirile între persoane din locuințe diferite și introduc închiderea locurilor de divertisment între 22 și 5 dimineața.

Ele vor fi valabile în mai multe localități din nord-vestul Angliei, printre care Liverpool, un oraș cu 500.000 de locuitori.

În total, peste zece milioane de oameni locuiesc în zone afectate de restricții locale din Marea Britanie, potrivit estimărilor presei britanice.

Cea mai afectată țară din Europa

Țara cea mai afectată din Europa, cu aproape 42.000 de victime, se confruntă, la fel ca mai mulți dintre vecinii săi, cu focare. „Numărul pacienților internați cu coronavirus se dublează la fiecare opt zile”, a spus ministrul Sănătății.

Potrivit unui studiu al Oficiului Național de Statistică, aproape 60.000 de persoane din Anglia au fost infectate în săptămâna 4-10 septembrie, sau unul din 900, cele mai mari rate de infectare fiind în nord-vest și Londra.

În prezent „nu sunt planificate” restricții în capitala britanică, altele decât cea care interzice socializarea cu mai mult de șase persoane în același timp, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Boris Johnson.

Testarea e criticată

Guvernul este criticat pentru gestionarea testării în masă, cererea depășind cu mult oferta.

Sursa: RTBF

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook