Boris Johnson, anchetat cu privire la provenința banilor cu care și-a renovat apartamentul personal. 200.000 de lire sterline ar fi costat lucrările

Boris Johnson, anchetat cu privire la provenința banilor cu care și-a renovat apartamentul personal. 200.000 de lire sterline ar fi costat lucrările

A fost demarată o investigație cu privire la sursa de finanțare a lucrărilor de renovare care au fost realizate în apartamentului premierului britanic Boris Johnson. Comisia Electorală, care reglementează finanțările politice, spune că „există dovezi solide care arată că au existat încălcări ale regulilor” în această privință.

Povestea din spatele acuzațiilor

Boris Johnson și logodnica sa Carrie Symonds au renovat locuința privată pe care o dețin pe Downing Street. Există speculații conform cărora lucrările ar fi costat 200.000 de lire sterline, deși premierul este îndreptățit să primească o sumă de maximum 30.000 de lire pentru cheltuieli privind reședința.

Fostul consilier principal al premierului, Dominic Cummings, pretinde că Johnson plănuise să găsească donatori care să „plătească în mod secret” lucrările de reabilitare ale apartamentului. Cummings spune că, dacă lucrurile s-au petrecut așa cum își propusese premierul, a reprezentat o acțiune „lipsită de etică, prostească, posibil în afara legii și care în mod sigur a încălcat regulile”.

Autoritățile vor ca premierul să dezvăluie suma pe care a cheltuit-o pentru renovări și identitatea celor care au plătit, potrivit BBC.

Ce spune guvernul 

Oficialii guvernamentali afirmă că „lucrările au fost plătite de către premier, personal”. Dar banii se pare că au venit dintr-o altă sursă, inițial – ca donație sau împrumut – apoi au fost returnați. Întrebat dacă a apelat la donații pentru a plăti la lucrărilem, Johnson a spus că „dacă există ceva de spus despre asta, dacă sunt declarații de făcut, vor fi făcute la timp”.

Dacă premierul acceptă donații, el este obligat să le declare. În mod normal, donațiile sau împrumuturile care pot influența acțiunile prim-ministrului britanic trebuie înregistrate în termen de 28 de zile.

Comisia Electorală spune că investigația ar trebui să „determine dacă tranzacțiile legate de lucrările de renovare încalcă regulile impuse de comisie”.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook